“Beeliners is een leverancier met specifieke kennis en dat is in ons geval zeer belangrijk.”

Jan Lammers – Co-founder

Over Haeyven

Haeyven is de bedenker van een prijswinnend, innovatief fitness-apparaat, de Antagonist. Dit apparaat maakt bi-directional training mogelijk. De oorsprong van de Antagonist bevindt zich bij de twee Duitsers Matthias Weiß en Chris Humberger.

Matthias en Chris verkochten de roeimachine van RP3 Rowing. Daardoor waren zij bekend met het vliegwiel wat voor deze roeimachines wordt gebruikt. Het idee ontstond om ‘iets’ te gaan doen met deze vliegwielen met bi-directional training in het achterhoofd. Na drie maanden proberen, kwamen de heren terug bij Jan Lammers van RP3 Rowing. De ideeën de Duitse heren hadden, kregen zij niet van de grond. Toen hun ideeën bij Jan Lammers terecht kwamen, was Jan direct geïnspireerd hier iets mee te doen. Zodoende ging hij aan de tekentafel zitten.

Vanuit deze tekeningen werd een eerste staalconstructie gemaakt. Deze eerste constructie bestond uit niet meer dan een paar stukken staal, wat armen en vliegwielen met de juiste functies. Het uitgewerkte idee door Jan Lammers voelde goed voor de Duitsers. Het drietal besloot gezamenlijk verder te gaan en een nieuw BV op te richten. Vanuit deze situatie is er een nieuw prototype gebouwd.

Het vraagstuk

Vanaf het moment dat het eerste prototype werd gebouwd, kwamen er ook andere vraagstukken op tafel. De data in de antagonist moest worden weergegeven. Hier was aanzienlijk minder data voor beschikbaar dan bijvoorbeeld voor roeimachines. Hiervoor ontstond de vraag naar een geschikte interface die nauwkeurig in het lagere bereik was. Er werd gezocht naar een partij die kon helpen bij het maken van dit direct interface. Haeyven had al connecties met MoveLab. Zij benoemden Beeliners als geschikte partij. Gezamenlijk werden er keuzes gemaakt in hoe deze interface er dan uit zou moeten zien en welke functies er aanwezig moesten zijn.

Met alle partijen is er vervolgens gekeken naar het product. Doordat de interface innovatief moest worden, leverde dit ook de nodige stress op. De interface moest namelijk in staat zijn om de elektriciteit te verdelen. Daarnaast zou hij worden voorzien van een unieke swap-functie en moest er een connectie met Apple Watch mogelijk zijn.

Het idee was om met de opgewekte stroom de bijbehorende tablet op te laden, in plaats van de stroom op te slaan in powerbanks. Daarvoor moest er gekeken worden naar de juiste aansluiting. De huidige micro USB is namelijk niet in staat om te swappen tussen het zijn van een laadkanaal of een datakanaal. Bij een kruising tussen deze functies, kiest de micro USB altijd voor datgeen wat hij het laatste heeft gedaan. Daarom werd er besloten om de micro USB te vervangen voor een USB-C aansluiting. Op dat moment een gewaagde keuze, maar deze heeft uiteindelijk goed uitgepakt. Het swappen tussen functies zou volgens het USB-C protocol mogelijk moeten zijn. Echter kostte dit veel tijd en moeite om voor elkaar te krijgen. Inmiddels werkt het volgens plan.

Samenwerkingstraject met Beeliners

Vanuit de basis heeft Haeyven Beeliners vrijgelaten in het creëren van een geschikte interface. Er werden geen beperkingen opgelegd, met uitzondering van de afmetingen van het apparaat. Anders zou de gehele machine moeten worden aangepast.

Beeliners is met een prototype gekomen en vanuit daar is verder getest. Toen bleken er onderdelen niet volledig te werken, dus moesten er nieuwe aanpassingen gedaan worden. Uiteindelijk heeft het gehele proces veel tijd en moeite gekost. In verloop van tijd zijn er nog updates geweest om de interface up to date te houden. Samenwerking werd als zeer prettig ervaren. Er was veel contact tussen de engineers van Beeliners en Haeyven. Vanuit de basis is er gewerkt met sprints. In eerste instantie zou vier weken na de opdracht de oplevering plaats moeten vinden. Echter wordt momenteel de interface nog continu aangepast om in te blijven spelen op de wensen vanuit de markt.

“Het is heel belangrijk om een leverancier te hebben die gevoel heeft bij je product en weet waar je bedrijf voor staat. De basis om met weinig woorden een goede samenwerking tot stand te brengen. Wij hebben in Beeliners de partij gevonden die hieraan voldoet. Haeyven gaat voor langdurige een duurzame samenwerkingen. Dat zorgt er momenteel al meer projecten gaande zijn in samenwerking met Beeliners.”

Jan Lammers

Het resultaat

Het eerste prototype bleek een redelijk succes te zijn. Haeyven heeft ervoor gekozen om deze versie van de Antagonist op de fitnessbeurs in Keulen tentoon te stellen. Daar heeft de Antagonist de award gewonnen voor het meest innovatieve nieuwe fitnessapparaat.

Vanuit de beurs is er gezocht naar potentiële klanten. Dat heeft tot op heden geleid tot vijf concrete orders over de hele wereld. Hiervan zijn de eerste orders momenteel uitgezet. Vanaf nu is het afwachten hoe de Antagonist het op de markt gaat doen.

De klant aan het woord

Jan Lammers: “Het is heel belangrijk om een leverancier te hebben die gevoel heeft bij je product en weet waar je bedrijf voor staat. De basis om met weinig woorden een goede samenwerking tot stand te brengen. Wij hebben in Beeliners de partij gevonden die hieraan voldoet. Haeyven gaat voor langdurige een duurzame samenwerkingen. Dat zorgt er momenteel al meer projecten gaande zijn in samenwerking met Beeliners.

Wij hebben er bewust voor gekozen om de Antagonist verkoopafhankelijk te maken. Dit kan enkel op basis van goed vertrouwen. Dit betekent echter wel dat er voldoende kennis aanwezig moet zijn. Beeliners is een leverancier met specifieke kennis en dat is in ons geval zeer belangrijk.

Het volgende project is inmiddels ook al in opbouw. Dit is de roeimachine ‘Aqua’. In plaats van werken vanuit het vliegwiel, wordt hierbij op een andere manier de boel benaderd.”

Ook samen innoveren?