Je hebt de knoop doorgehakt: het is tijd om aan de slag te gaan met het verbeteren van een bepaald product of juist iets compleets nieuws te bedenken. Dan is een innovatieplan met een doordachte strategie een belangrijk startpunt. In dit blog staan wij stil bij het maken van een innovatieplan. Daarbij geven we je tips om hem concreet en tastbaar te maken.
Stel, je hebt een bedrijf in gashaarden. Omdat de overheid streeft naar een klimaatneutrale samenleving, komt er veel op jou en je collega’s af. Hoe houdt het bedrijf een goede marktpositie? En hoe zorg je er in een veranderende markt voor dat alle werknemers hun baan behouden? Voor jou staat het als een paal boven water: innovatie is de oplossing.
In dit blog staan wij stil bij het maken van een innovatieplan:
- Maak het innovatieplan concreet met een prototype
- Start met eisen (en wensen)
- Samen kom je verder
- Durf fouten te maken
- Een continu innovatieproces
Wil jij innoveren en jouw idee uit laten werken in samenwerking met Beeliners? Wij helpen je graag! Kom eens vrijblijvend langs voor een kopje koffie en we bespreken graag met jou de mogelijkheden.
Maak het innovatieplan concreet met een prototype
Een prototype is een tastbaar product en geen theoretisch model. Wanneer je jouw collega’s moet overtuigen van de meerwaarde van jouw innovatie, is het met een prototype direct duidelijk waar je het over hebt. En we weten dan ook bij benadering hoeveel geld, tijd en mankracht het kost om te bouwen.
Start met eisen (en wensen)
Voordat je gaat werken aan een prototype is het van belang om te weten welke eisen en wensen je hebt aan het nieuwe product. De industrieel ontwerper heeft specifieke technische details nodig om een prototype te maken dat exact voldoet aan de wensen en eisen.
In dit geval is het goed om eerst een programma van eisen op te stellen. Hierin leg je de harde eisen vast. De overige wensen zet je onder de noemer nice to have. Door alle eisen en wensen op een rijtje te zetten, ontstaat er overzicht en focus. Nu dat helder is, moet je de volgende vraag beantwoorden: heb je de expertise in huis om het prototype zelf te bouwen?
Alleen ga je snel; samen komen je verder
Het is logisch dat je dit project het liefst met je eigen mensen wilt uitvoeren. Engineers worden immers blij van het uitdenken van nieuwe producten. Echter, als er onvoldoende kennis van elektronica en connectiviteit op de afdeling aanwezig is, is het samenwerken met een gespecialiseerde partij wellicht een beter idee.
Durf fouten te maken
Innoveren is geen exacte wetenschap. Planning, budget en uitkomsten laten zich niet voorspellen. Een groot deel van de ideeën, tests of initiatieven zullen “falen”. Maar daarmee gaat er nog niets mis. Falen gebeurt alleen als je niets leert van het idee of proces. Want die kennis geeft weer nieuw inzicht voor de volgende innovaties. Je kan pas van ‘falen’ spreken als je door gebrek aan durf ideeën in de kiem laat smoren. Dan verlies je namelijk de energie en het enthousiasme van alle betrokkenen. Daarmee is de kans op een nieuwe innovatie miniem. Zorg er dus voor dat je organisatie leert van de dingen die goed gingen, maar ook van de dingen die niet goed gingen.
Durf ook je kansen te spreiden. Als je innovatiestrategie afhankelijk is van een gouden ei, kan je die gevoelsmatig niet laten mislukken. Dan ga je dus zeker te lang en te ver door, zelfs als blijkt dat het niet werkt. Zo’n grote blauwe plek schaadt het innovatievermogen grandioos. Ga met verschillende innovaties tegelijk aan de gang. Test vroeg en op kleine schaal, zodat verliezen klein zijn en je durft te ‘mislukken’.
Een continu innovatieproces
Goede innovatie is een continu proces. Zowel voor de kleinere incrementele innovaties, als de zoektocht naar radicale kansen. Daar is tijd, geld, aandacht en draagvlak voor nodig. Innoveren moet een onderdeel zijn van je cultuur. Bij een innovatiecultuur is innoveren en verbeteren verheven tot een van de kernactiviteiten van de organisatie. Alle medewerkers krijgen het vertrouwen en de middelen van hun leidinggevende om te experimenteren, fouten te maken en verbeteringen door te voeren in en om de hele organisatie.
Je kan bijvoorbeeld alle medewerkers een dag per week zich volledig laten richten op innovatie, het liefst in een multidisciplinair team onder leiding van een innovatie facilitator. Grotere ideeën, die verder zijn in de ontwikkeling, haal je uit de vaste structuur en behandel je als in interne of externe start-up, zodat ze alle aandacht krijgen die ze nodig hebben.
Innoveren is leren en dóen
Je zult bij het zoeken naar een innovatieve oplossing tegen steeds meer vragen aanlopen. Je bekijkt verschillende opties, je onderzoekt en inventariseert en je leert van de inzichten die je op je pad tegenkomt. En daarna ga je mensen overtuigen en meenemen in het proces.
Heb je vragen over jouw specifieke situatie of wil je meer weten over veiligheidselectronica of mogelijkheden van digitalisering, neem dan contact met ons op.
Also interesting
-
7 tips om een innovatieworkshop met je team te organiseren
Een innovatieworkshop is een interactieve sessie die is ontworpen om deelnemers te helpen nieuwe ideeën te genereren, creatieve oplossingen te bedenken en innovatieve processen te ontwikkelen. Tijdens een innovatieworkshop kunnen deelnemers samenwerken en brainstormen om nieuwe perspectieven te ontdekken en bestaande problemen op te lossen. Innovatieworkshops kunnen worden georganiseerd voor… Read More
-
Wat is het verschil tussen verbeteren en vernieuwen?
Veel organisaties willen graag met iets nieuws op de markt komen. Of het nu een verbeterd product is, of iets compleets nieuws, de consument verwacht van bedrijven dat zij continu meegaan met de nieuwste technologieën. Voldoe je niet aan dit verwachtingspatroon? Dan is de kans groot dat jouw consument overstapt… Read More
-
Hoe word je innovatief? Creëer een creatieve mindset
Je bedrijf wil met nieuwe ideeën op de markt komen. Het bestaande product uitbreiden of iets compleet nieuws bedenken. Maar wat als er maar geen ideeën komen? Wat als zowel jij als je collega’s vastlopen? Hoe zorg je er dan voor dat je toch met iets nieuws komt? Hoe word… Read More