Werken met prototypes is niet alleen gebruikelijk bij professioneel ontwerpen van (kunst)werken. Vaak worden prototypes ook gebruikt om de gebruikservaring van een eindproduct over te brengen en het concept te valideren. Ideaal dus, als het gaat om innovaties.

Als Beeliners helpen we bedrijven met innoveren. De wijze waarop we dat doen is door het in een korte periode bouwen van prototypes. Uiteraard vinden we het geweldig om te ontwikkelen en te experimenteren. Een vraag die door klanten wordt gesteld is; wat kan ik er dan mee?

In deze blog lichten we toe op welke wijze je de prototypes kunt gebruiken. Het is tenslotte een investering en je wilt weten wat het je oplevert.

Wil jij innoveren en jouw idee uit laten werken in samenwerking met Beeliners? Wij helpen je graag! Kom eens vrijblijvend langs voor een kopje koffie en we bespreken graag met jou de mogelijkheden.

Wat zijn prototypes?

Een prototype is een model of een vereenvoudigde weergave van een idee. Dit hoeft zeker niet altijd een groot uitgewerkt product te zijn. Het kan ook goed een schets, werkend onderdeel of een laboratoriumopstelling zijn. Het gaat er vooral om dat het idee dat je hebt tastbaar wordt, zodat je het voor anderen makkelijker maakt om een mening te geven en dus met elkaar van gedachten te wisselen. In het geval bij Beeliners gaat het altijd om technische prototypes, met als basis electronica. Een prototype kan bijvoorbeeld een systeem zijn met een aantal sensoren, waarbij de informatie in een portaal zichtbaar wordt. 

Drie voordelen van het werken met prototypes

1. Leren

Belangrijkste opbrengst van het prototype is het proberen of iets werkt. Hoe het dan werkt en ervaren wordt. Door het tastbaar te maken, gaat het veel meer leven of komen er nog meer vragen op. Daarnaast is het natuurlijk van belang om te kijken of dat wat je in gedachten hebt ook echt realiseerbaar is of wellicht helemaal niet wenselijk. Het wordt in ieder geval een praatstuk en dit zorgt ervoor dat je met klanten of intern van geachten kunnen wisselen. Bijvoorbeeld door te onderzoeken of hoe het gebruikersgemak is. Dat geeft dan weer inzichten om verder van te leren. 

Als voorbeeld kun je hierbij denken aan digitaliseringstrajecten. Door de verkregen data overzichtelijk te presenteren in een portaal of App, krijgen gebruikers inzicht. Hierdoor worden vaak weer nieuwe vragen gesteld. “Als ik deze informatie heb, dan zou ik ook…..”

2. Keuzes kunnen maken

Door meerdere verschillende prototypes te maken, komt er ook een onderscheid in mogelijkheden, gebruikersgemak, “ look en feel”. Dit helpt om betere keuzes te maken, aangezien het onderscheid in voorkeur beter zichtbaar wordt.  Dit kan heel goed bij bijvoorbeeld behuizingen van de producten. Door verschillende concepten als tastbare prototypes te maken, kun je onderzoeken wat de voorkeur heeft. Dit kan tegenwoordig ook heel gemakkelijk. door het gebruik van 3d Printers.

3. Besluiten nemen

Uiteindelijk gaat het natuurlijk om keuzes maken. Zeker in het eindstadiun van een ontwikkelingstraject, Dan wil je zorgen dat er een product ligt, waarbij je de markt op gaat. Vaak is het product dat al heel dicht tegen een compleet product aan. Niettemin kun je nog steeds allerlei input vanuit de markt komen, waarop je nog aanpassingen moet doen. Het gebruik door de consument kan dan toch echt anders liggen dan vooraf in de testen was bepaald. 

Hierbij nog een extra tip op de valreep. 

De kunst van het weglaten

Bij het starten van het traject, merken we dat opdrachtgevers te veel willen. Allerlei gave ideeën proberen mee te nemen in de productspecificaties. Dat is begrijpelijk, echter zorgt dit vaak voor een langere ontwikkeltijd en aan het eind weet je vaak pas of de klant ook op alle extra zit te wachten. De kunst is dus om het klein te houden. Begin met de belangrijkste bepalende eigenschap van het product. Dat is dus datgene wat voor de klant bepalend moet zijn en ga dat ontwikkelen en bij gebruikers valideren. Als dit een succes is kun je altijd nog de extra’s aan het product toevoegen. 

Innoveren is leren en dóen

Bij het zoeken naar een innovatieve oplossing loop je continu tegen vragen aan. Je bekijkt verschillende opties, je onderzoekt en inventariseert en je leert van de inzichten die je op je pad tegenkomt. En vervolgens ga je dóen, want natuurlijk blijft het niet bij denken. 

We zijn benieuwd naar jouw innovatieve ideeën en welke uitdagingen jij voor je ziet. Heb je vragen over jouw specifieke situatie of wil je meer weten over veiligheidselektronica of mogelijkheden van digitalisering, neem dan contact met ons op.

Also interesting

 • Soorten prototypes

  Diverse soorten prototypes, 3 categorieën

  Wanneer je jouw idee wilt uitwerken tot een fysiek product, is het belangrijk om een prototype te maken om te ontdekken wat jouw pluspunten en valkuilen zijn. Er zijn veel soorten prototypes waar je uit kunt kiezen. Ontdek de verschillende soorten prototypes in dit blog. Prototypes zijn er in… Read More

  More information

 • Prototype gereed, hoe nu verder?

  Het is zover! Jouw prototype is gereed. Je hebt al jouw ideeën uitgewerkt tot een fysiek exemplaar. Dan is het nu tijd om vervolgstappen te ondernemen. Hoe ga jij jouw prototype aan de man brengen? En wat moet daar eerst nog voor gebeuren? Zodra je prototype gereed is, is jouw… Read More

  More information

 • Prototype maken

  Hoe maak je een prototype? 3 manieren

  Om te controleren of jouw idee echt zo goed is als je zelf denkt, is het goed om er een prototype van te maken. Het maken van een prototype hoeft niet zo lastig te zijn of veel geld of tijd te kosten. In dit blogartikel lees je drie snelle en… Read More

  More information