Je bedrijf wil met nieuwe ideeën op de markt komen. Het bestaande product uitbreiden of iets compleet nieuws bedenken. Maar wat als er maar geen ideeën komen? Wat als zowel jij als je collega’s vastlopen? Hoe zorg je er dan voor dat je toch met iets nieuws komt? Hoe word je innovatief?

Met een creatieve mindset is het een stuk makkelijker om met nieuwe ideeën te komen. Maar wanneer de bestaande structuur en targets als belemmerende factoren worden ervaren, is het lastig om je creativiteit aan te spreken.

Innoveren heeft vaak te maken met de versnellende technologische ontwikkelingen, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Uiteindelijk wil je datgeen kunnen leveren waar jouw gebruiker naar op zoek is.

In dit blog staan wij stil bij het creëren van een creatieve mindset, zodat eenieder uit jouw team zich geroepen voelt om een bijdrage te leveren aan innovatie. Daarvoor geven wij je 5 tips:

 1. Creatieve uitdaging
 2. Functionele en diverse teams
 3. Durf fouten te maken
 4. Leer innoveren
 5. Geef het voorbeeld
  Aanvullende tips

Wil jij innoveren en jouw idee uit laten werken in samenwerking met Beeliners? Wij helpen je graag! Kom eens vrijblijvend langs voor een kopje koffie en we bespreken graag met jou de mogelijkheden.

1.    Creatieve uitdaging

Net als al het andere begint ook innoveren met het formuleren van je missie, visie en doelstellingen. Waar sta je als organisatie voor en wat is het doel wat jullie willen behalen? Durf compact, inspirerend en uitdagend te zijn in je formuleringen. Wanneer voor het team helder is waar je naartoe werkt, kunnen zij ook binnen dit kader aan de slag. Door je doelen dusdanig te formuleren, kun jij jouw collega’s prikkelen mee te denken in het proces ernaartoe.

Hoe word je innovatief

2.    Functionele en diverse teams

Een innovatie is bijna nooit het product van één persoon, maar van een heel team. Binnen dit team durft iedereen zijn eigen geluid te laten horen. Alleen zo kom je tot de beste innovaties. Ieder teamlid heeft zijn eigen kwaliteiten. Zo versterken ze elkaar. Daarom is het belangrijk om een functioneel en divers team samen te stellen.

3.    Durf fouten te maken

Alleen door fouten te maken, kun je nieuwe dingen leren. Daarom is het belangrijk om een werkcultuur te creëren waarbij het voor iedereen duidelijk is dat fouten gemaakt mogen worden, waarin nieuwe ideeën worden gewaardeerd en onderzocht en waarin iedereen mee mag praten over alles.

4.    Leer innoveren

Innoveren is een vak apart. Daarom is het belangrijk dat er voldoende kennis en kunde aanwezig is om daadwerkelijk te kunnen innoveren. Je moet weten hoe je verder gaat na een brainstormsessie zonder vast te zitten.

5.    Geef het voorbeeld

Als teamleider ben jij verantwoordelijk voor je team. Door zelf het goede voorbeeld te geven, zal je team sneller volgen. Dit geldt voor innoveren, maar ook voor het maken van fouten. Laat zien dat alles mogelijk is door zelf het voorbeeld te zijn.

Aanvullende tips

 • Zorg ervoor dat je ogen continu op scherp staan;
 • Richt je aandacht op de toekomst;
 • Deel je ideeën met anderen om ze verder te kunnen ontwikkelen;
 • Blijf energiek. Zo kun je anderen overtuigen en weerstanden wegnemen;
 • Leer marktkansen te zien. Bedenk waarom je in de toekomst behoefte hebt aan bepaalde producten of toepassingen;
 • Wees creatief en inventief. Alles is in principe mogelijk;
 • Heb lef en doorzettingsvermogen;
 • Werk samen. Krijg feedback en maak je plannen nog mooier;
 • Blijf jezelf ontwikkelen. Blijf op de hoogte van wat er speelt in jouw werkveld en in de wereld.

Samen met Beeliners werken aan jouw innovatie

Heb jij een goed idee voor een product, dienst, proces of technologische innovatie? En wil jij jouw idee uit laten werken in samenwerking met Beeliners? Wij helpen je graag! Kom eens vrijblijvend langs voor een kopje koffie en we bespreken graag met jou de mogelijkheden.

Also interesting

 • 7 tips om een innovatieworkshop met je team te organiseren

  Een innovatieworkshop is een interactieve sessie die is ontworpen om deelnemers te helpen nieuwe ideeën te genereren, creatieve oplossingen te bedenken en innovatieve processen te ontwikkelen. Tijdens een innovatieworkshop kunnen deelnemers samenwerken en brainstormen om nieuwe perspectieven te ontdekken en bestaande problemen op te lossen. Innovatieworkshops kunnen worden georganiseerd voor… Read More

  More information

 • Wat is het verschil tussen verbeteren en vernieuwen?

  Veel organisaties willen graag met iets nieuws op de markt komen. Of het nu een verbeterd product is, of iets compleets nieuws, de consument verwacht van bedrijven dat zij continu meegaan met de nieuwste technologieën. Voldoe je niet aan dit verwachtingspatroon? Dan is de kans groot dat jouw consument overstapt… Read More

  More information

 • Wat is innovatie?

  Als organisatie wil je natuurlijk niets liever dan een product of dienst verkopen waar jouw doelgroep meer dan tevreden mee is. Maar door de snelle technologische ontwikkelingen kan het maar zo zijn dat jouw product of dienst sneller verouderd dan je vooraf voor ogen had. Door te innoveren zorg je… Read More

  More information