Wanneer je jouw idee wilt uitwerken tot een fysiek product, is het belangrijk om een prototype te maken om te ontdekken wat jouw pluspunten en valkuilen zijn. Er zijn veel soorten prototypes waar je uit kunt kiezen. Ontdek de verschillende soorten prototypes in dit blog.
Prototypes zijn er in veel verschillende soorten en maten. Je kunt je prototype uitwerken op of met papier, digitaal uitwerken of bijvoorbeeld laten printen met een 3D-printer. De verschillende soorten prototypes worden ingedeeld in drie verschillende categorieën: low fidelity, medium fidelity en high fidelity.
Wil jij innoveren en jouw idee uit laten werken in samenwerking met Beeliners? Wij helpen je graag! Kom eens vrijblijvend langs voor een kopje koffie en we bespreken graag met jou de mogelijkheden.
Low fidelity
Low fidelity prototypen zijn eenvoudige en rudimentaire prototypes die op een snelle en goedkope manier worden ontwikkeld, zonder veel aandacht te besteden aan de details of de afwerking. Ze worden meestal gemaakt met behulp van papier, karton, stof, klei of andere gemakkelijk te verkrijgen materialen.
Een low fidelity prototype wordt gebruikt om ideeën te verkennen, te testen en te valideren in een vroeg stadium van het ontwerpproces. Ze zijn gemakkelijk te maken en aan te passen, waardoor ontwerpers snel kunnen experimenteren en feedback kunnen verzamelen van gebruikers, zonder te investeren in dure en tijdrovende productieprocessen.
Low fidelity prototypen kunnen verschillende vormen aannemen, zoals schetsen, papieren mock-ups, maquettes, storyboard, flowcharts of draadframes. Ze worden vaak gebruikt in het begin van het ontwerpproces om ideeën te visualiseren en te testen, en om de basisstructuur en functionaliteit van het product te bepalen. Ze zijn ook nuttig bij het communiceren van ontwerpen en ideeën met teamleden en stakeholders.
Medium fidelity
Medium fidelity prototypen zijn prototypes die meer gedetailleerd en geavanceerder zijn dan low fidelity prototypen, maar minder verfijnd en complex dan high fidelity prototypen. Ze bevinden zich in het midden van het spectrum van prototyping en bieden een goede balans tussen functionaliteit, bruikbaarheid en kosten.
Medium fidelity prototypen kunnen worden ontwikkeld met behulp van verschillende tools en software, zoals wireframing tools, interactieve mock-up software of 3D-printers. Ze bieden meer details en realisme dan low fidelity prototypes, waardoor ontwerpers en stakeholders een beter beeld krijgen van hoe het uiteindelijke product eruit zal zien en functioneren.
Dit zorgt ervoor dat een medium fidelity prototype nuttig is om de functionaliteit en interacties van het ontwerp te testen en te verfijnen. Ze kunnen worden gebruikt om gebruikerstesten uit te voeren, feedback te verzamelen van gebruikers en om de gebruikerservaring te valideren. Bovendien zijn medium fidelity prototypes vaak goedkoper en sneller te produceren dan high fidelity prototypen, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik in het midden van het ontwerpproces, wanneer er nog steeds veel veranderingen kunnen optreden.
High fidelity
High fidelity prototypen zijn prototypes die het meest gedetailleerd, realistisch en geavanceerd zijn van alle prototypen. Ze bevatten alle visuele, functionele en technische aspecten van het uiteindelijke product en worden vaak geproduceerd met behulp van geavanceerde software, tools en materialen.
High fidelity prototypen worden gebruikt om het ontwerp te testen en te valideren in een realistische omgeving en om de gebruikerservaring zo nauwkeurig mogelijk te simuleren. Ze kunnen worden gebruikt om de prestaties van het product te meten, gebruikerstests uit te voeren en feedback te verzamelen van klanten en stakeholders.
High fidelity prototypen kunnen verschillende vormen aannemen, zoals interactieve webpagina’s, softwaretoepassingen, fysieke modellen of 3D-geprinte objecten. Ze kunnen ook worden gebruikt om de esthetiek, het materiaalgebruik en de afwerking van het product te testen en te valideren.
Het nadeel van high fidelity prototypen is dat ze vaak duur en tijdrovend zijn om te ontwikkelen en te produceren. Daarom worden ze meestal gebruikt in de laatste fase van het ontwerpproces, wanneer het ontwerp al is verfijnd en de ontwerper wil controleren of het product goed functioneert en aansluit op de wensen van de klanten en stakeholders.
Samen met Beeliners werken aan jouw prototype
Heb jij een goed idee voor een product, dienst, proces of technologische innovatie? En wil jij jouw idee uitwerken in een prototype?
Bij een samenwerking met Beeliners helpen wij je gedurende het hele proces. Wij denken met je mee en maken samen met jou een prototype. Wij helpen je graag! Kom eens vrijblijvend langs voor een kopje koffie en we bespreken graag met jou de mogelijkheden.
Also interesting
-
Prototype gereed, hoe nu verder?
Het is zover! Jouw prototype is gereed. Je hebt al jouw ideeën uitgewerkt tot een fysiek exemplaar. Dan is het nu tijd om vervolgstappen te ondernemen. Hoe ga jij jouw prototype aan de man brengen? En wat moet daar eerst nog voor gebeuren? Zodra je prototype gereed is, is jouw… Read More
-
Hoe maak je een prototype? 3 manieren
Om te controleren of jouw idee echt zo goed is als je zelf denkt, is het goed om er een prototype van te maken. Het maken van een prototype hoeft niet zo lastig te zijn of veel geld of tijd te kosten. In dit blogartikel lees je drie snelle en… Read More
-
Wat is een prototype?
Je hebt een goed idee voor vernieuwing of innovatie binnen jouw bedrijf. Hoe zorg je ervoor dat jouw idee werkelijkheid wordt? Met behulp van een prototype krijg jij een goed beeld van de uitwerking van jouw idee. Maar wat is een prototype? Bij het uitwerken van nieuwe ideeën wordt er… Read More