3D printen heeft de laatste jaren enorm veel populariteit gewonnen. Dat heeft er ook voor gezorgd dat 3D printen toegankelijker wordt voor zowel bedrijven als particulieren. Het gevolg is dat er veel 3D print technieken zijn om uit te kiezen. In dit blog staan wij stil bij de verschillende print technieken en de mogelijkheden ervan.

De verschillende 3D print technieken:

Ook aan de slag met een 3D printer om van jouw idee werkelijkheid te maken? Wij staan graag voor je klaar. Drink vrijblijvend een kopje koffie met ons om de mogelijkheden te bespreken.

Fused Deposition Modeling (FDM)

Dit soort techniek is degene die we allemaal kennen, deze printers gebruiken verschillende soorten plastic filament, die worden verwarmd tot het smelt en laag tot laag extrudeert. Er zijn verschillende soorten filament die je kunt gebruiken, het type kunststof hangt af van de functionaliteit van je 3D product dat je wilt printen.

Selective Laser Sintering (SLS)

Door een laser te gebruiken in een poederbed zal de temperatuur boven het smeltpunt komen. Laag na laag resulteert in een 3D-product. Met dit soort techniek heb je geen ondersteuning nodig om je product te printen. Deze techniek maakt gebruik van een technisch functionele kunststof, bijvoorbeeld nylon. Je moet altijd een nabehandeling volgen om een ​​glad oppervlak te krijgen.

Afdrukken van stereolithografie (SLA)

In een vloeistofbad met UV-gevoelige vloeistof verhardt een UV-laser uw 3D-product. Deze techniek is zeer precies en bereikt bijna de eigenschappen van een ABS-kunststof. Als een laag klaar is, wordt het object 1 millimeter naar beneden verplaatst in het bassin. Je product is bevestigd op een platform. Dit soort 3D-printen is erg snel en het oppervlak is zeer gedetailleerd en complexe geometrieën vormen geen uitdaging. De verschillende formaten zijn afhankelijk van de 3D-printer.

3d print technieken

Low Force Stereolithography (LFS)

LFS lijkt bijna op SLA-afdrukken. LFS gebruikt een vloeibare en lineaire verlichting om uw product te bedrukken. LFS maakt gebruik van een Light Processing Unit met een harstank, optisch venster en rollers. Een flexibele film buigt geleidelijk naarmate het onderdeel wordt verlaagd, waardoor de druk wordt verlaagd en licht aanvoelende steunen mogelijk zijn die gemakkelijk kunnen worden afgepeld.

Laminated Object Manufacturing (LOM)

Deze techniek is bijna vergelijkbaar met SLS, in het geval van poeder gebruik je papier of lagen kunststof of metaal (gelamineerd) in combinatie met warmte en druk. Een computergestuurde laser of mes snijdt de vorm van jouw 3D-product.

Inkjettechnologie

Het belangrijkste verschil bij het gebruik van inkjettechnologie is de hoogwaardige kwaliteit die je krijgt en direct in alle kleuren print. Met deze techniek smelt het geen poeder maar lijmt het het materiaal. Het meest voorkomende voorbeeld van deze techniek zijn de 3D-geprinte producten van jezelf, “mini me’s”.

De verschillende formaten die op 3D-printers kunnen worden afgedrukt, zijn afhankelijk van de 3D-printer en ook de tijd die nodig is om uw 3D-product af te drukken, is afhankelijk van jouw ontwerp, de grootte van je product en wat voor soort oppervlak je wilt, en ook de hoeveelheid van uw 3D-geprinte onderdelen.

3D printen bij Beeliners

Wil jij jouw idee uit laten werken in samenwerking met Beeliners en heb jij daar een 3D printer voor nodig? Wij helpen je graag! Kom eens vrijblijvend langs voor een kopje koffie en we bespreken graag met jou de mogelijkheden.