Om te controleren of jouw idee echt zo goed is als je zelf denkt, is het goed om er een prototype van te maken. Het maken van een prototype hoeft niet zo lastig te zijn of veel geld of tijd te kosten. In dit blogartikel lees je drie snelle en goedkopere manieren om een prototype te kunnen maken.

Met behulp van een prototype krijg je een goed beeld van je idee. Je ontdekt snel waar er nog verbetermogelijkheden zitten. Ook kun je met een prototype jouw product al testen. Het is een goed middel om te onderzoeken wat er goed is aan jouw idee en waar nog kans liggen.

  1. 2D-prototype
  2. Fysiek prototype
  3. Realistisch prototype

Wil jij innoveren en jouw idee uit laten werken in samenwerking met Beeliners? Wij helpen je graag! Kom eens vrijblijvend langs voor een kopje koffie en we bespreken graag met jou de mogelijkheden.

1. 2-D prototype

Om een goed idee te krijgen van jouw idee is het slim om te starten met een ‘simpele’ tekening. Spraak en geschreven tekst zijn vaak vrij te interpreteren, daardoor kan er verwarring ontstaan in de uitvoering van je idee. Bepaalde functies komen op een andere plek terecht dan jij voor ogen had of worden zelfs helemaal weggelaten.

Door een tekening te maken van jouw idee, al is het slechts een schets, kun je al veel beter aangeven hoe jij jouw idee voor ogen hebt. Plaatjes brengen een idee tot leven. Daarnaast kun je bij plaatjes dingen aanwijzen en details benoemen.

Prototype maken

Jouw idee in één beeld

Door jouw idee te vangen in één beeld of illustratie, kun jij jouw idee snel pitchen. Het gaat erom dat je de essentie van jouw concept weet te vangen in slechts één afbeelding, ongeacht of je kunt tekenen of niet. Natuurlijk mag je ook gebruikmaken van teksten of details, zolang je tekening maar binnen enkele seconden te begrijpen is. Eenvoud is namelijk een goede graadmeter om te controleren of je idee te begrijpen is.

2.    Fysiek prototype

Zodra jouw idee goed en wel op papier staat, kun je verder met de volgende stap: een 3D-versie maken. In deze fase is je prototype niet meer dan een goedkope fysieke weergave van je idee. Door een fysiek prototype in handen te hebben, kun je jouw idee van alle kanten bekijken en beoordelen. Zo kom je nog tot inzichten die je niet had ontdekt aan de hand van je tekening.

Bij het maken van een eerste prototype kun je van alles gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan lege doosjes, rollen closetpapier, koffiebekertjes, touw of wol en stukjes textiel. Je prototype hoeft immers nog niet te werken. Je wilt enkel een simplistische weergave van je idee. Door zelf iets in elkaar te knutselen, kun je beter nadenken over de vorm van je product en hoe jouw product in de praktijk van toegevoegde waarde zal zijn.

3.    Realistisch prototype

Als laatste kun je aan de slag met een werkend prototype. Dit prototype zal je het gevoel geven dat je het eindproduct in handen hebt. Toch hoeft het nog niet perfect te zijn. Je wilt een indruk geven van jouw idee, dit testen en feedback ophalen.

Voor een realistisch prototype kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van een 3d-printer. Je kunt zelf een ontwerp maken, of een bedrijf inschakelen om jou hierbij te ondersteunen.

Samen met Beeliners werken aan jouw prototype

Heb jij een goed idee voor een product, dienst, proces of technologische innovatie? En wil jij jouw idee uitwerken in een prototype?

Bij een samenwerking met Beeliners helpen wij je gedurende het hele proces. Wij denken met je mee en maken samen met jou een prototype. Wij helpen je graag! Kom eens vrijblijvend langs voor een kopje koffie en we bespreken graag met jou de mogelijkheden.

Also interesting

  • Soorten prototypes

    Diverse soorten prototypes, 3 categorieën

    Wanneer je jouw idee wilt uitwerken tot een fysiek product, is het belangrijk om een prototype te maken om te ontdekken wat jouw pluspunten en valkuilen zijn. Er zijn veel soorten prototypes waar je uit kunt kiezen. Ontdek de verschillende soorten prototypes in dit blog. Prototypes zijn er in… Read More

    More information

  • Prototype gereed, hoe nu verder?

    Het is zover! Jouw prototype is gereed. Je hebt al jouw ideeën uitgewerkt tot een fysiek exemplaar. Dan is het nu tijd om vervolgstappen te ondernemen. Hoe ga jij jouw prototype aan de man brengen? En wat moet daar eerst nog voor gebeuren? Zodra je prototype gereed is, is jouw… Read More

    More information

  • Wat is een prototype

    Wat is een prototype?

    Je hebt een goed idee voor vernieuwing of innovatie binnen jouw bedrijf. Hoe zorgt je ervoor dat jouw idee werkelijkheid wordt? Met behulp van een prototype krijg jij een goed beeld van de uitwerking van jouw idee. Maar wat is een prototype? Bij het uitwerken van nieuwe ideeën wordt er… Read More

    More information