Vrijwel iedereen is bewust bezig met het omgaan met energie door de huidige hoge prijzen. De volgende stap is het gasloos wonen. Zo’n 95% van de woningen gebruikt aardgas voor het verwarmen van het huis, warm water en om te koken. Er zal dus veel moeten gebeuren om gasloos te kunnen wonen! Welke alternatieven zijn er om jouw huis op te warmen?
Wanneer je gasloos wilt wonen, wil je niet inleveren op comfort. Je wilt dus een warm huis houden, lekker warm kunnen douchen en een kookplaat behouden voor je maaltijden. Gelukkig zijn er al veel alternatieven voor jouw HR-ketel op de markt.
In dit blogartikel staan wij stil bij de alternatieven om je huis te verwarmen:
Ook gasvrij wonen? Download gratis ons e-book en ontdek wat jij kunt doen.
1. Elektrische waterpomp
Een elektrische waterpomp maakt het mogelijk om volledig van het aardgas af te gaan. Hij doet alles wat een normale CV-ketel ook doet: het huis verwarmen én warm water leveren. Echter is een elektrische pomp een heel stuk duurzamer. Jouw CO2-uitstaat voor de verwarming daalt namelijk met zo’n 40 tot 55%.
Een volledig elektrische warmtepomp werkt op stroom. Hij haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. Om die warmte te kunnen verspreiden heeft de warmtepomp een reservoir voor warm water. Dat maakt dat de pomp een grootte heeft van een hoge koelkast.
De elektrische waterpomp is goed te gebruiken in combinatie met vloer- of wandverwarming of radiatoren die voldoende warmte afgeven bij een lage temperatuur. Daarnaast is het van groot belang om je huis goed geïsoleerd te hebben.
2. Hybride waterpomp
Wil je niet direct volledig van het gas af, maar wel gedeeltelijk? Dan is een hybride waterpomp wellicht iets voor jou. Deze pomp werkt samen met jouw CV-ketel en gebruikt zelf stroom in plaats van gas. Door de hybride waterpomp kun je tot maar liefst 60% minder aardgas gebruiken om je huis op te warmen. De hybride waterpomp haalt energie uit de buitenlucht. Dit maakt van de pomp een energiezuinig apparaat. De hybride waterpomp wordt gekoppeld aan je CV-ketel. In eerste instantie zal de waterpomp je huis gaan verwarmen. Hij zal pas de hulp van je CV-ketel inschakelen op het moment dat het buiten te koud is om je huis goed op te warmen of wanneer het te lang duurt om het huis op temperatuur te krijgen. Daarnaast zorgt de CV-ketel ervoor dat je warm water in huis hebt.
3. Warmtenet
Een warmtenet verwarmt meerdere huizen tegelijkertijd in dezelfde wijk. Hierdoor is een CV-ketel op gas niet in elk huis meer nodig. De overheid verwacht veel van dit soort warmtenetten. De ambitie is om in 2030 een kwart van de wijken te hebben voorzien van een warmtenet.
Een warmtenet wordt ook wel een stadsverwarming of blokverwarming genoemd. Feitelijk gezien is het één grote CV-installatie die ergens in de omgeving staat met een centrale warmtebron. Via buizen stroomt het warme water naar de huizen die zijn aangesloten op het netwerk. In elk huis staat een kleine installatie (afleverset). Deze is voorzien van een warmtewisselaar en verdeelt de warmte over je verwarming en kranen. Het afgekoelde water loopt weer terug naar de centrale bron.
4. Infrarood panelen
Een infrarood paneel kan als goede bijverwarming dienen in jouw huis. Als hoofdverwarming is een infrarood paneel enkel geschikt wanneer jouw huis bijzonder goed geïsoleerd is.
Infrarood panelen kun je neerzetten of ophangen waar je maar wilt. Dit kan dus ook aan de muur of aan het plafond zijn. Zij geven stralingswarmte af naar een bepaalde plek in de kamer. Bijvoorbeeld wanneer het paneel gericht is op jouw zithoek. Wanneer je in de stralingswarmte van het paneel zit, zal de warmte comfortabel aanvoelen, ook al is de temperatuur in de rest van de ruimte lager.
5. Pelletkachel of biomassaketel
Met behulp van een pelletkachel of biomassaketel kun je jouw huis volledig zonder aardgas verwarmen. In plaats daarvan maak je namelijk gebruik van houtpellets.
Pellets zijn korrels van hout. Een losse pelletkachel heeft voldoende power om één kamer in je huis op te warmen. Met een pelletkachel-CV kun je het hele huis verwarmen. De biomassaketel is een CV-ketel voor zowel je verwarming als je warme water.
Over het stoken van hout is nog veel discussie gaande. Ook hierbij komt namelijk CO2 en fijnstof vrij. Deze fijnstof is schadelijk voor de gezondheid. Of een pelletkachel of biomassaketel iets voor jou is, is dus iets wat jij zelf zou moeten bepalen.
Gasvrije innovaties ontwikkelen samen met Beeliners
Onze collega Henk heeft besloten om gasvrij te gaan wonen. Daarvoor heeft hij zelf een slim apparaatje ontwikkelt dat elektriciteit omzet in warmte. Check het interview met Henk in het onderstaande filmpje.
Heb jij een goed idee voor een gasvrije innovatie? En wil jij jouw idee uit laten werken in samenwerking met Beeliners? Wij helpen je graag! Neem vrijblijvend contact met ons op of kom eens langs voor een kopje koffie en we bespreken graag met jou de mogelijkheden.
Also interesting
-
Hoe werkt zonne-energie?
De toegankelijkheid van zonnepanelen is enorm gestegen in de afgelopen jaren. Steeds meer huishoudens kiezen ervoor om zonnepanelen te laten plaatsen om zo te besparen op hun energiegebruik. Maar hoe werkt zonne-energie nu eigenlijk? De zon is een onuitputtelijke bron van schone energie. Met behulp van een zonnepaneel kunnen we… Read More
-
Verduurzamen: Subsidies en financiering
Er zijn al veel redenen om te willen besparen op gas. Denk aan kostenbesparing en het milieu. Maar met de juiste subsidies en financiering wordt het nog aantrekkelijker. Maar welke subsidies en regelingen zijn er eigenlijk op het gebied van gasbesparing? Met de juiste hulpmiddelen kun je veel energie,… Read More
-
9 hulpmiddelen die jou helpen gas te besparen
Gas besparen kan natuurlijk heel eenvoudig door de verwarming uit (of lager) te zetten of over te stappen op elektrisch koken. Maar niet iedereen zit erop te wachten om hele dagen in de kou te zitten. Gelukkig zijn er een heleboel hulpmiddelen op de markt die je helpen om gas… Read More