Ondanks dat Nederland pas in 2050 volledig gasvrij wil zijn, zijn er al veel mensen bezig met besparen op gas. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. De prijs van gas is namelijk een stukje duurder dan de prijs voor elektriciteit. Hoe maak jij jouw huis stap voor stap gasvrij?

Om je gehele woning in één keer gasvrij te maken, is een complete verbouwing nodig. Veel beter is het om je woning stap voor stap aan te pakken. Begin met het isoleren van je woning op plekken waar je eenvoudig bij kunt. Neem bij iedere verbouwing en onderhoud de isolatie direct mee.

In dit blogartikel geven wij je een stappenplan voor een gasvrije woning:

  1. Controleer de isolatie van jouw huis
  2. Verbeter de isolatie van jouw huis
  3. Controleer en verbeter de ventilatie
  4. Controleer de radiatoren
  5. Stap over op elektrisch koken
  6. Vervang de CV-ketel

Ook gasvrij wonen? Download gratis ons e-book en ontdek wat jij kunt doen.

1.    Controleer de isolatie van je huis

Voordat je in de wilde weg plannen gaat maken om woning gasvrij te maken, zul je bij het begin moeten beginnen. En dat is de isolatie van je huis. Met een goede isolatie verlies je minder warmte, waardoor de kachel minder hard hoeft te werken en je dus minder gas verbruikt.

Leer je huis goed kennen en controleer de isolatie van je woning. Kijk in het dak, onderzoek de buitenmuren en de vloer van de begane grond en de kruipruimte en ga na welk soort glas in jouw ramen zit.

Weet je niet hoe je de isolatie van je huis moet controleren? Milieu Centraal heeft een Isolatie-Zelfscan ontwikkelt die gratis kunt doen om de staat van de isolatie van jouw woning te achterhalen. Wanneer je in een huis woont die in 2000 of later is gebouwd, dan weet je zeker dat het al goed is geïsoleerd.

2.    Verbeter de isolatie van je huis

Je woning gasvrij maken is geen eenvoudige taak. Voor de isolatie alleen al heb je minimaal het volgende nodig:

  • Spouwmuurisolatie;
  • Goede of zeer goede vloerisolatie;
  • Goede of zeer goede dakisolatie;
  • HR++ glas in de ramen van woonruimtes en slaapkamers.

Niet alleen kost het minder energie om jouw woning te verwarmen, ook kun je er dan voor kiezen om jouw huis om te warmen met verwarmingswater van zo’n 50 graden. Dit is weer essentieel om een warmtepomp te kunnen gebruiken.

Ontdek wat jij kunt doen om jouw isolatie te verbeteren:

Dakisolatie verbeteren

Jouw dakisolatie valt onder zeer goed wanneer het een isolatiewaarde heeft van Rc 6 of meer. Je dakisolatie kun je het beste verbeteren op het moment dat je nieuwe dakpannen of dakbedekking krijgt, je de zolder gaat verbouwen of opknappen of wanneer je een dakkapel gaat plaatsen.

Vloerisolatie verbeteren

Zeer goede vloerisolatie heeft een isolatiewaarde van Rc 5 of meer. Het is in de meeste gevallen eenvoudig om je vloer te isoleren via de kruipruimte. Dit kun je op ieder gewenst moment doen.


Laat je een aanbouw plaatsen? Neem dan direct een geïsoleerde vloer in deze ruimte. Vloerisolatie is namelijk geen dure maatregel dat zich meteen uitbetaalt.

Komt er binnenkort een vloerverwarming of staat deze op je wensenlijstje? Dan is een hele hoge isolatiewaarde ook van groot belang om warmteverlies te voorkomen.

Muurisolatie verbeteren

Wist je dat spouwmuurisolatie een isolatiewaarde heeft van slechts Rc 1,7? Dat is niet heel veel, desondanks is spouwmuurisolatie wel heel zinvol. Je bespaart er namelijk veel mee ten opzichte van helemaal geen isolatie. Spouwmuren kun je op ieder gewenst moment laten vullen. Je hoeft dus niet te wachten op een verbouwing.

Wil je nog meer besparen? Dan is het een goed idee om de spouwmuurisolatie te combineren met isolatie aan de buiten- of binnenkant van de gevel. Dit is wel een zeer ingrijpende en dure maatregel. Als je ervoor kiest om deze isolatie te combineren met een verbouwing of renovatie zouden de kosten mee kunnen vallen. Een goed moment zou het opknappen van de woon- of slaapkamers kunnen zijn, de buitengevel laten renoveren of wanneer je nieuwe kozijnen en deuren in een gevel laat plaatsen.

Raamisolatie verbeteren

Je doet er goed aan om het glas in jouw bestaande kozijnen te vervangen voor HR++ glas. Dit is vaak prima te doen, soms met een enkele aanpassing. Voor triple glas geldt dit meestal niet.

Wil je de kosten spreiden? Dan kun je het beste beginnen met het vervangen van glas in de woonruimtes en de slaapkamers later vervangen.

Gasvrije woning

3.    Controleer en verbeter de ventilatie

Het goed ventileren van je huis is heel belangrijk voor je gezondheid. Echter kost dit ook veel energie. Verse lucht dient immers weer opgewarmd te worden. Tegenwoordig zijn er veel slimme manieren om je huis goed en energiezuinig met minder tocht te ventileren. Denk bijvoorbeeld aan winddruk-geregelde roosters of een ventilatie-unit in de woonkamer die precies genoeg verse lucht binnenlaat en de binnenkomende lucht vooraf verwarmt. Slim ventileren draagt bij aan een prettig en comfortabel huis. Lucht die via naden en kiertjes binnenkomt, zorgt voor koude tocht. Naast dat deze tocht onprettig aanvoelt, is het ook lastig om dit op te warmen.

4.    Controleer de radiatoren

Op den duur wil je natuurlijk ook jouw CV-ketel (op aardgas) vervangen door een duurzame verwarming. Of wellicht kies je voor een warmtenet op lage temperatuur. Dan is het belangrijk om te weten of jouw radiatoren groot genoeg zijn voor deze lagere temperaturen. Wanneer een radiator te klein is, kan deze niet voldoende warmte afgeven en zul je wat dingen moeten aanpassen, bijvoorbeeld je radiatoren vervangen of meerdere radiatoren plaatsen.

5.    Stap over op elektrisch koken

Elektrisch koken is een van de laatste dingen die je doet om over te stappen op gasloos wonen. Met koken verbruik je namelijk niet zo heel veel energie. Die 2 à 3% van jouw jaarlijkse gasverbruik doet voor het klimaat niet direct heel veel.

Dit ligt anders wanneer je jouw keuken wilt laten vervangen. In dat geval is het aan te raden om direct over te stappen op inductie.

6.    Vervang de CV-ketel

Wanneer jouw huis goed geïsoleerd is en je bent overgestapt op elektrisch koken, is het tijd voor het compleet gasvrij wonen. Hoe je jouw huis kunt gaan verwarmen is afhankelijk van het warmteplan voor jouw wijk.

Warmtenet

Is er voor jouw wijk gekozen voor een warmtenet? Dan heb je geen warmtepomp nodig. Daarnaast is de kans groot dat jij jouw radiatoren niet hoeft aan te passen (tenzij het warmtenet werkt met een lage temperatuur).

In dit geval kan een zonneboiler of een douche met warmteterugwinning een goede aanvulling op jouw energieverbruik zijn.

Groen gas

In enkele wijken in Nederland zal er groen gas komen. Dit is gas uit bio-massa. Groen gas zal gecombineerd worden met een hybride warmtepomp. Je verwarmt je huis dan voornamelijk elektrisch en in geval van kou zal groen gas dit ondersteunen.

Warmtepomp

Sommige wijken krijgen een collectieve warmtepomp. Dit is een grote warmtepomp voor meerdere huizen.

Gasvrije innovaties ontwikkelen samen met Beeliners

Onze collega Henk heeft besloten om gasvrij te gaan wonen. Daarvoor heeft hij zelf een slim apparaatje ontwikkelt dat elektriciteit omzet in warmte. Check het interview met Henk in het onderstaande filmpje.

Heb jij een goed idee voor een gasvrije innovatie? En wil jij jouw idee uit laten werken in samenwerking met Beeliners? Wij helpen je graag! Neem vrijblijvend contact met ons op of kom eens langs voor een kopje koffie en we bespreken graag met jou de mogelijkheden.

Also interesting

  • Hoe werkt zonne-energie

    Hoe werkt zonne-energie?

    De toegankelijkheid van zonnepanelen is enorm gestegen in de afgelopen jaren. Steeds meer huishoudens kiezen ervoor om zonnepanelen te laten plaatsen om zo te besparen op hun energiegebruik. Maar hoe werkt zonne-energie nu eigenlijk? De zon is een onuitputtelijke bron van schone energie. Met behulp van een zonnepaneel kunnen we… Read More

    More information

  • Financiering en subsidie

    Verduurzamen: Subsidies en financiering

    Er zijn al veel redenen om te willen besparen op gas. Denk aan kostenbesparing en het milieu. Maar met de juiste subsidies en financiering wordt het nog aantrekkelijker. Maar welke subsidies en regelingen zijn er eigenlijk op het gebied van gasbesparing? Met de juiste hulpmiddelen kun je veel energie,… Read More

    More information

  • Tips gas besparen

    9 hulpmiddelen die jou helpen gas te besparen

    Gas besparen kan natuurlijk heel eenvoudig door de verwarming uit (of lager) te zetten of over te stappen op elektrisch koken. Maar niet iedereen zit erop te wachten om hele dagen in de kou te zitten. Gelukkig zijn er een heleboel hulpmiddelen op de markt die je helpen om gas… Read More

    More information