Als organisatie wil je natuurlijk niets liever dan een product of dienst verkopen waar jouw doelgroep meer dan tevreden mee is. Maar door de snelle technologische ontwikkelingen kan het maar zo zijn dat jouw product of dienst sneller verouderd dan je vooraf voor ogen had. Door te innoveren zorg je ervoor dat je product of dienst meegroeit met de markt. Maar wat is innovatie eigenlijk?

Innovatie betekent letterlijk ‘vernieuwing’. Door te blijven vernieuwen kun je blijven meedingen op de markt en zal jouw doelgroep je sneller trouw blijven. Dat maakt innovatie essentieel voor het voortbestaan van bedrijven. Maar wat is innovatie nu precies? In dit blog geven wij je antwoord op de vraag ‘Wat is innoveren?’ 

Wil jij innoveren en jouw idee uit laten werken in samenwerking met Beeliners? Wij helpen je graag! Kom eens vrijblijvend langs voor een kopje koffie en we bespreken graag met jou de mogelijkheden.

Wat betekent innovatie?

Het woord ‘innovatie’ kan veel verschillende betekenissen hebben. Toch zit er wel een rode draad in alle mogelijke definities van innovatie. Het woord innovatie is namelijk afgeleid van het Latijnse ‘innovare’, dit betekent letterlijk ‘vernieuwen of veranderen’. 

Een innovatie is meer dan alleen een nieuwe uitvinding. ‘Iets nieuws’ hoeft namelijk niet per se innovatief te zijn. Ook het aanpassen van een product of proces valt al onder innoveren. Door iets anders te doen dan anderen kun je al verbeterde resultaten zien. Sterker nog, vaak zit een innovatie in een klein hoekje, dat super waardevol is en een gigantische impact heeft. 

Het belang van innoveren

De markt verandert continu. Dat komt doordat de nieuwe technologische ontwikkelingen elkaar in razendsnel tempo opvolgen. Het gevolg hiervan is dat de behoeften van jouw doelgroep ook continu in ontwikkeling zijn. Jouw originele product voldoet niet meer aan de eisen van jouw klant, maar moet voorzien zijn van nieuwe mogelijkheden en technologische snufjes. Mogelijkheden en snufjes waar jouw concurrent zijn aanbod al op heeft aangepast. 

Alleen door mee te bewegen met de doelgroep (en jouw concurrent) blijf je relevant. Maar lukt het jou om met innovatie vooruit te lopen op jouw concurrentie, dan zul je zien dat je jouw marktpositie weet te versterken en te vergroten. 

>> Twijfel je nog over het belang van innovatie? Wij hebben 6 redenen om juist nu te innoveren op een rij gezet.

Wat zijn innovaties: 6 veelvoorkomende mogelijkheden

Wanneer je wilt innoveren binnen jouw organisatie zijn de mogelijkheden eindeloos. Ga je innoveren op het product zelf? Wil je de productie eenvoudiger maken? Of kies je ervoor om het gehele proces aan te pakken? Logisch dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Hieronder staan wij stil bij de 6 meest voorkomende mogelijkheden van innovaties.

1.     Productinnovatie

Bij productinnovatie gaat het om het bedenken en ontwikkelen van een compleet nieuw product. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van de nieuwste smartphone of nieuwe producten voor de vegan-industrie. 

Veel productinnovaties mislukken, zelfs als het product wel relevant is. Dit komt doordat mensen gewoontedieren zijn. De mens blijft het liefst zijn of haar oude, vertrouwde product gebruiken, ondanks dat het nieuwe product mogelijk veel voordelen biedt. 

Wanneer je op de hoogte bent van verschillende psychologische theorieën, zoals het zijn van gewoontedieren, kun je hierop inspelen met jouw product innovatiestrategie. Dit is bijvoorbeeld de reden dat smartphonemerken ervoor kiezen om een serie kleine verbeteringen op de markt te brengen in plaats van een geheel nieuw product. Niet alleen gaat deze vorm van productinnovatie sneller, daarnaast kent het veel minder risico’s dan daadwerkelijke innovaties. 

Het grote nadeel van een reeks kleine verbeteringen is dat deze stukken eenvoudiger gekopieerd kunnen worden door de concurrent. En dan is je concurrentievoordeel als sneeuw voor de zon verdwenen.

Kies je voor een daadwerkelijke productinnovatie, dan hoop je nog niet ingevulde klantbehoeften te kunnen vervullen. Dit maakt dat de investeringen en risico’s hoger zijn, maar de eerste aanbieder op de markt zijn geeft je een grotere voorsprong op concurrenten. 

2.     Diensteninnovatie

Het is ook mogelijk om je diensten te vernieuwen of te verbeteren. In dat geval spreken we van diensteninnovatie. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijf dat trainingssessies op locatie organiseert. Een innovatie op deze dienstverlening kan zijn om de lessen/trainingen ook online aan te bieden.

Andere voorbeelden van diensteninnovatie is de sterke groei in het online winkelen en de opkomst van streamingsdiensten zoals bijvoorbeeld Netflix (serie en film) en Podimo (podcast). Deze voorbeelden laten zien dat het zeker kan lonen om te investeren in diensteninnovatie. 

Iedere organisatie kan het geheel van contactmomenten met de klant zien als een klantreis en zo zijn service vernieuwen (en verbeteren). Diensteninnovatie vereist meestal ook sociale interactie doordat je werknemers in staat moeten zijn om boven het proces uit te stijgen om de klantreis te kunnen verbeteren.

3.     Procesinnovatie

Wanneer je ervoor kiest om interne processen efficiënter of effectiever te maken, ben je bezig met procesinnovatie. Dit kan bijvoorbeeld het automatiseren van bepaalde (administratieve) handelingen zijn of het vervangen van medewerkers door machines. Procesinnovaties kunnen zorgen voor lagere kostprijzen en snellere doorlooptijden. Producten en diensten kunnen hierdoor sneller en voor lagere prijzen worden geleverd.

Vaak vallen procesinnovaties samen met productinnovatie of een technologische innovatie. 

4.     Technologische innovatie

Een andere optie is ervoor kiezen om de technologie als uitgangspunt te nemen. In dit geval ga je investeren in nieuwe technologie, zoals robotica, machine learning of virtual en augmented reality. Dit kan leiden tot prachtige nieuwe producten of een verbetering van werkprocessen.

Technologische innovaties hebben enkel toegevoegde waarde als je het goed weet toe te passen binnen de context van jouw bedrijfsprocessen. Met alleen het aanschaffen van de juiste materialen en software ben je er nog niet. Pas op dat moment begint het ontwikkeltraject en wordt jouw organisatie uitgedaagd om de technologische kennis toepasbaar te maken. 

>> Starten met innoveren? Ontdek onze tips om te innoveren.

5.     Sociale innovatie

Soms kan het goed zijn om de manier waarop je werkt, organiseert en leidinggeeft aan te passen. Dit wordt een sociale innovatie genoemd. De werkwijze omzetten naar een agile vorm van werken is hier een voorbeeld van. 

Door te innoveren op sociaal vlak kun je ervoor zorgen dat de tevredenheid van jouw medewerkers en klanten groeit, er een hogere productiviteit ontstaat waardoor je meer winst genereert en vervolgens ook meer omzet.

6.     Business Model innovatie

Een business model innovatie heeft te maken met het vernieuwen van de manier waarop jij jouw geld verdient en waarde creëert. Denk bijvoorbeeld aan een online bedrijf dat witgoed verkoopt, deze thuis levert en voor jou installeert. Witgoed is niet nieuw, evenmin als het thuisleveren of installeren van spullen. Maar de combinatie van deze drie was dat wel. 

Een business model innovatie gaat verder dan een product-, proces-, of technologische vernieuwing. Het gaat om een complete hervorming van jouw bedrijf en hoe je zakendoet. Het veranderen naar een nieuw verdienmodel is een van de meest ingrijpende keuzes die een ondernemer kan maken. Het heeft namelijk grote invloed op de gehele organisatie.

Samen met Beeliners werken aan jouw innovatie

Heb jij een goed idee voor een product, dienst, proces of technologische innovatie? En wil jij jouw idee uit laten werken in samenwerking met Beeliners? Wij helpen je graag! Kom eens vrijblijvend langs voor een kopje koffie en we bespreken graag met jou de mogelijkheden.

Also interesting

  • 7 tips om een innovatieworkshop met je team te organiseren

    Een innovatieworkshop is een interactieve sessie die is ontworpen om deelnemers te helpen nieuwe ideeën te genereren, creatieve oplossingen te bedenken en innovatieve processen te ontwikkelen. Tijdens een innovatieworkshop kunnen deelnemers samenwerken en brainstormen om nieuwe perspectieven te ontdekken en bestaande problemen op te lossen. Innovatieworkshops kunnen worden georganiseerd voor… Read More

    More information

  • Wat is het verschil tussen verbeteren en vernieuwen?

    Veel organisaties willen graag met iets nieuws op de markt komen. Of het nu een verbeterd product is, of iets compleets nieuws, de consument verwacht van bedrijven dat zij continu meegaan met de nieuwste technologieën. Voldoe je niet aan dit verwachtingspatroon? Dan is de kans groot dat jouw consument overstapt… Read More

    More information

  • Hoe word je innovatief

    Hoe word je innovatief? Creëer een creatieve mindset

    Je bedrijf wil met nieuwe ideeën op de markt komen. Het bestaande product uitbreiden of iets compleet nieuws bedenken. Maar wat als er maar geen ideeën komen? Wat als zowel jij als je collega’s vastlopen? Hoe zorg je er dan voor dat je toch met iets nieuws komt? Hoe word… Read More

    More information