Je hebt een goed idee voor vernieuwing of innovatie binnen jouw bedrijf. Hoe zorgt je ervoor dat jouw idee werkelijkheid wordt? Met behulp van een prototype krijg jij een goed beeld van de uitwerking van jouw idee. Maar wat is een prototype?

Bij het uitwerken van nieuwe ideeën wordt er vaak gebruik gemaakt van een prototype. In dit blog leggen we je graag uit wat een prototype precies is, wat je er allemaal mee kunt en wat de vervolgstappen kunnen zijn.

Wil jij innoveren en jouw idee uit laten werken in samenwerking met Beeliners? Wij helpen je graag! Kom eens vrijblijvend langs voor een kopje koffie en we bespreken graag met jou de mogelijkheden.

Wat is een prototype?

Als het gaat om innoveren, dan hoor je de term prototype met enige regelmaat voorbijkomen. Een prototype is een soort proefversie van jouw product.

Wanneer je een product hebt ontworpen, wil je deze natuurlijk ook ontwikkelen. Voordat je jouw product gaat opschalen, zul je een eerste versie ontwikkelen om te kijken of je product daadwerkelijk doet wat je ervan verwacht hebt. Dit eerste exemplaar is een prototype dat je kunt voorleggen aan bijvoorbeeld het bestuur van een innovatiebedrijf.

Verschillende afdelingen kunnen jouw prototype zo goed bekijken en beoordelen. Er kunnen al plannen worden gemaakt voor bijvoorbeeld de marketing van jouw product.

Wat is een prototype

Wat kun je doen met een prototype?

Een prototype is een testversie van jouw product. Dat maakt dat je ook nog niet zo heel veel met jouw prototype kunt doen. Een prototype is voornamelijk bedoeld om te testen waar jouw product geschikt voor is en waar nog verbetering nodig is.

Wil je een goed prototype (laten) maken? Dan zijn er vier inzichten van groot belang:

 1. Je moet goed weten waar prototyping goed voor is.
 2. Je moet weten dat een prototype heel veelzijdig kan zijn. In principe kan ieder product een prototype hebben. Ook digitale producten zoals applicaties.
 3. Een prototype dient goed toe te passen zijn.
 4. Je moet weten waar je een prototype voor gaat gebruiken.

Vervolgstappen

In het geval van innoveren is het maken van prototypes meer een test dan bij andere bedrijfssectoren. Je kunt met behulp van je prototype de technologie en software goed nalopen en controleren om ervoor te zorgen dat jij een goed werkend product op de markt brengt.

Is je prototype goed bevonden? Dan kun je aan de slag met de vervolgstappen. Je wilt natuurlijk het liefst jouw product opschalen en verkopen. Wanneer je een bedrijfsidee hebt, zal je prototype gecontroleerd worden door diverse afdelingen binnen jouw bedrijf. Deze afdelingen zullen mogelijk nog met feedback komen voor mogelijke verbeteringen.

Samen met Beeliners werken aan jouw innovatie

Heb jij een goed idee voor een product, dienst, proces of technologische innovatie? En wil jij jouw idee uit laten werken in samenwerking met Beeliners? Wij helpen je graag! Kom eens vrijblijvend langs voor een kopje koffie en we bespreken graag met jou de mogelijkheden.

Also interesting

 • Prototype maken

  Hoe maak je een prototype? 3 manieren

  Om te controleren of jouw idee echt zo goed is als je zelf denkt, is het goed om er een prototype van te maken. Het maken van een prototype hoeft niet zo lastig te zijn of veel geld of tijd te kosten. In dit blogartikel lees je drie snelle en… Read More

  More information

 • Waarom werken met prototypes?

  Werken met prototypes is niet alleen gebruikelijk bij professioneel ontwerpen van (kunst)werken. Vaak worden prototypes ook gebruikt om de gebruikservaring van een eindproduct over te brengen en het concept te valideren. Ideaal dus, als het gaat om innovaties. Als Beeliners helpen we bedrijven met innoveren. De wijze waarop we dat… Read More

  More information