Er zijn al veel redenen om te willen besparen op gas. Denk aan kostenbesparing en het milieu. Maar met de juiste subsidies en financiering wordt het nog aantrekkelijker. Maar welke subsidies en regelingen zijn er eigenlijk op het gebied van gasbesparing?

Met de juiste hulpmiddelen kun je veel energie, en dus gas, besparen. Denk bijvoorbeeld aan de juiste isolatie van je huis, het plaatsen van zonnepanelen of een nieuwe HR-ketel. De aanschafkosten van veel van deze hulpmiddelen kunnen snel oplopen. De juiste subsidies en financiering maakt het interessant om wél over te stappen.

In dit artikel staan wij stil bij de diverse subsidies. We hebben ze gesorteerd op landelijke subsidies, provinciaal en gemeentelijk.

Ook gasvrij wonen? Download gratis ons e-book en ontdek wat jij kunt doen.

Subsidies en regelingen

  1. Wist je dat er een landelijke subsidie beschikbaar is voor het isoleren van je huis? Deze kun je inzetten voor de isolatie van je dak, buitenmuren, ramen en vloer. De subsidie bedraagt een vast bedrag per vierkante meter. Neem je twee of meer isolatiemaatregelen tegelijkertijd? Of combineer je een isolatiemaatregel met bijvoorbeeld een warmtepomp of zonneboiler? Dan kun je tot 30% van je onkosten terugkrijgen. Ga je voor een enkele isolatiemaatregel? Dan is het bedrag aanzienlijk lager. Deze subsidie is ook beschikbaar voor VvE’s.
  2. Er zijn diverse landelijke subsidies die je kunt gebruiken voor de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen of een aansluiting op het warmtenet.
  3. Laat je je huis isoleren? Door een regeling van de overheid hoef je slechts 9% btw te betalen over het arbeidsloon van de ingehuurde arbeiders.
  4. Diverse gemeentes en provincies hebben zelf subsidies beschikbaar gesteld vanuit lokale potjes. Op Energiesubsidiewijzer kun je eenvoudig zien welke subsidies er in jouw gemeente en provincie beschikbaar zijn.
  5. Het laten plaatsen van zonnepanelen heeft extra voordelen naast het besparen op je energiekosten. Je kunt namelijk de btw terugvragen van de belastingdienst. Dit bespaart je direct 21% van de kosten.
  6. Heb je onvoldoende spaargeld, of wil je jouw spaargeld niet uitgeven aan verduurzamen? Ook dan zijn er regelingen beschikbaar. Zo is er een energiebespaarlening waarbij je tegen gunstige voorwaarden geld kunt lenen om de hulpmiddelen te kunnen betalen. Ook is het soms mogelijk om extra hypotheekruimte te krijgen voor energiebesparende maatregelen.
Financiering en subsidie

Isolatie van je huis

Zoals eerder benoemd zijn er diverse subsidies voor het isoleren van je huis. Met de juiste subsidies kun je tot wel 30% besparen op de kosten.

De subsidies voor isolatie zijn onder te verdelen in een hoog en een laag subsidiebedrag. Voor het hoge bedrag moet je binnen een jaar minimaal twee isolatiemaatregelen (laten) uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan je spouwmuren en vloerisolatie. Ook is het mogelijk om een isolatiemaatregel te combineren met de aanschaf van bijvoorbeeld een warmtepomp. Neem je een enkele maatregel? Dan val je onder het lage subsidiebedrag en krijg je tot 15% van de kosten vergoed.

Zonneboiler, warmtepomp en warmtenet

Heb je een bestaand huis en wil je een zonneboiler of warmtepomp aanschaffen? Of wil je een aansluiting op het warmtenet? Dan zijn er interessante subsidies beschikbaar.

Je ontvangt een van deze subsidies al wanneer dit de enige maatregel is die je neemt. Je hoeft de aanschaf van een van deze objecten dus niet te combineren met een isolatiemaatregel.

Btw

Dankzij een maatregel van de overheid bedraagt de btw over arbeidsloon bij isolatie slechts 9%. Echter zitten hier wel enkele voorwaarden aan verbonden:

  • Het lage btw-tarief geldt enkel voor het aanbrengen van isolatie. Voor overige werkzaamheden daaromheen (bijvoorbeeld sloopwerk) geldt een regulier btw-tarief van 21%.
  • Op de aanschaf van materialen geldt ook het reguliere btw-tarief van 21%.
  • Je profiteert enkel van het lage btw-tarief wanneer jouw woning minimaal twee jaar oud is, of het pand minimaal twee jaar als woning wordt gebruikt.
  • Het aangepaste btw-tarief geldt niet voor het plaatsen van kozijnen.

Gasvrije innovaties ontwikkelen samen met Beeliners

Onze collega Henk heeft besloten om gasvrij te gaan wonen. Daarvoor heeft hij zelf een slim apparaatje ontwikkelt dat elektriciteit omzet in warmte. Check het interview met Henk in het onderstaande filmpje.

Heb jij een goed idee voor een gasvrije innovatie? En wil jij jouw idee uit laten werken in samenwerking met Beeliners? Wij helpen je graag! Neem vrijblijvend contact met ons op of kom eens langs voor een kopje koffie en we bespreken graag met jou de mogelijkheden.

Also interesting

  • Hoe werkt zonne-energie

    Hoe werkt zonne-energie?

    De toegankelijkheid van zonnepanelen is enorm gestegen in de afgelopen jaren. Steeds meer huishoudens kiezen ervoor om zonnepanelen te laten plaatsen om zo te besparen op hun energiegebruik. Maar hoe werkt zonne-energie nu eigenlijk? De zon is een onuitputtelijke bron van schone energie. Met behulp van een zonnepaneel kunnen we… Read More

    More information

  • Tips gas besparen

    9 hulpmiddelen die jou helpen gas te besparen

    Gas besparen kan natuurlijk heel eenvoudig door de verwarming uit (of lager) te zetten of over te stappen op elektrisch koken. Maar niet iedereen zit erop te wachten om hele dagen in de kou te zitten. Gelukkig zijn er een heleboel hulpmiddelen op de markt die je helpen om gas… Read More

    More information

  • Tips om warm te blijven in de winter

    Wanneer je zo veel mogelijk gas wilt besparen, zul je in de winter ervoor kiezen om je thermostaat wat lager te zetten. Met als gevolg dat je het wellicht een stukje kouder hebt dan voorheen. Met wat slimme trucjes kun jij gas besparen zonder dat je klappertandend in huis hoeft… Read More

    More information