Wanneer je zo veel mogelijk gas wilt besparen, zul je in de winter ervoor kiezen om je thermostaat wat lager te zetten. Met als gevolg dat je het wellicht een stukje kouder hebt dan voorheen. Met wat slimme trucjes kun jij gas besparen zonder dat je klappertandend in huis hoeft te zitten.

Wist je dat er verschillende mogelijkheden zijn om je huis en jezelf te verwarmen zonder direct je thermostaat aan te zetten? In dit blog staan wij stil bij diverse tips om warm te blijven in de winter.

 1. Laagjes, laagjes, laagjes
 2. Elektrische vesten, bodywarmers of sokken
 3. Kies voor een kleedje
 4. Slim gebruikmaken van je gordijnen
 5. Neem een warm en zacht vloerkleed
 6. Verwarm niet alle ruimtes
 7. Steek kaarsjes aan
 8. Zet de open haard aan – indien aanwezig
 9. Zorg ervoor dat je hoofd, handen en voeten warm blijven
 10. Drink iets warms
 11. Knuffelen met je huisdier, kind of partner
 12. Laat apparaten geopend afkoelen
 13. Zet je favoriete zitplek niet te dicht bij de radiator
 14. Blijf in beweging

Ook gasvrij wonen? Download gratis ons e-book en ontdek wat jij kunt doen.

1.    Laagjes, laagjes, laagjes

Wanneer je meerdere laagjes kleding aan hebt, kun je je sneller aanpassen aan overgangen van binnen naar buiten en andersom. Kies voor een hemd onder je shirt en daarover nog een vest of een dikke trui. Maar ook bij je benen kun je meerdere laagjes kleding dragen: een maillot onder je spijkerbroek bijvoorbeeld.

Met de combinatie van meerdere laagjes kleding kun jij je goed wapenen tegen de kou of wanneer je de verwarming niet aan wilt zetten. Mocht het wat warmer worden, kun je ook snel handelen door wat uit te trekken.

2.    Elektrische vesten, bodywarmers of sokken

De elektrische deken is een bekend fenomeen. Maar ook het aantal kledingstukken dat je kunt kopen op elektriciteit is verrassend hoog. Denk bijvoorbeeld aan een elektrisch vest dat oplaadbaar is. Je hebt keuze uit onder andere elektrische vesten, bodywarmers of zelfs sokken.

Nadeel: Veel elektrische kledingstukken worden niet duurzaam geproduceerd en zijn bovendien erg prijzig.

3.    Kies voor een kleedje

Kruip ’s avonds lekker onder een kleedje op de bank. Dit kleedje ziet er overdag ook nog eens stijlvol uit, terwijl het je warm houdt zodra het koud begint te worden. Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten en maten kleedjes te verkrijgen. Kies voor een hele grote wanneer je het liefst samen onder het kleedje wilt kruipen.

4.    Slim gebruikmaken van je gordijnen

Heb je gordijnen in je woonkamer hangen? Dan kun je deze slim inzetten om overdag gratis warmte binnen te halen en ’s avonds binnen te houden. Doe overdag je gordijnen open om het zonlicht binnen te laten. Hierdoor zal je huis iets opwarmen. Door de gordijnen dicht te doen op het moment dat het buiten donker wordt, creëer je een extra isolatielaag en houd je de warmte binnenshuis.

5.    Neem een warm en zacht vloerkleed

Ook een warm en zacht vloerkleed is erg sfeervol voor in je huis. Daarnaast zorgt het ervoor dat je met je voeten op iets warms terecht komt wanneer je opstaat van de bank. Dat voorkomt dat je voeten sneller afkoelen.

6.    Verwarm niet alle ruimtes

Het is vaak niet nodig om je gehele huis te verwarmen. Door één kamer warm te houden waar je met jouw gezin langere tijd kunt verblijven en ongebruikte kamers af te sluiten, kun je veel gas besparen.

Houd de deuren goed dicht en sluit de warme kamer waar mogelijk af met dekens. Je kunt ook gebruikmaken van heaters en andere apparaten uit de rest van je huis om die ene specifieke kamer warm te houden.

7.    Steek kaarsjes aan

Natuurlijk kun je het gehele jaar door kaarsjes aansteken in huis voor wat extra sfeer en gezelligheid. Echter heeft het aansteken van kaarjes in de winter nog een extra functie: zo komt er een heerlijke, behaaglijke warmte van die kaarsjes af. Hoe meer kaarsjes je aansteekt, hoe behaaglijker het wordt.

8.    Zet de open haard aan – indien aanwezig

Heb je een open haard in huis? Steek deze dan aan! Naast de warmte die de haard af zal geven, zorgt het ook voor een knusse sfeer in huis. Met een open haard kan de temperatuur snel hoger oplopen dat je geen kleedje meer nodig zult hebben.

9.    Zorg ervoor dat je hoofd, handen en voeten warm blijven

Kies in huis voor lekkere warme sloffen of extra dikke huissokken om je voeten goed warm te houden. Maar ook afgeknipte handschoenen en/of een hoofddeksel kunnen goed helpen om je lichaam warm te houden.

Het is wel van groot belang om ervoor te zorgen dat je handen en voeten al warm zijn voordat je ze bedekt. Als je lichaam eenmaal koud is, heeft isolerende kleding geen effect meer. Kleding vertraagt de warmteafgifte zodra er een temperatuurverschil is.

10.    Drink iets warms

Het drinken van een warme drank zorgt ervoor dat je van binnen lekker warm wordt, daarnaast kan dit gevoel ook een tijdje vasthouden. Een bijkomend voordeel van een warm drankje is dat je jouw handen er goed aan kunt opwarmen.

Let op: het drinken van een alcoholhoudend drankje is weer minder goed. Ondanks het branderige gevoel wat je in eerste instantie krijgt, daalt je lichaamstemperatuur er juist door.

11.    Knuffelen met je huisdier, kind of partner

Huisdieren en baby’s zijn net levende kacheltjes. Dit geldt natuurlijk ook voor je oudere kinderen en/of partner. Een goede reden om dus lekker dicht tegen elkaar aan te kruipen op de bank of je huisdier/baby op schoot te nemen.

12.    Laat apparaten geopend afkoelen

Veel mensen gebruiken de oven regelmatig voor het avondeten of het afbakken van bijvoorbeeld broodjes. Door de oven op een kiertje open te laten, benut je de ovenwarmte in de rest van je huis. De temperatuur van je woning kan maar zo een paar graden oplopen zonder dat je extra energie verbruikt.

Dit geldt natuurlijk ook voor andere apparaten zoals bijvoorbeeld de droger.

13. Zet je favoriete zitplek niet te dicht bij de radiator

Hoe verleidelijk het ook is om je favoriete stoel dicht bij de radiator te zetten, doe het niet! De stoel absorbeert namelijk de warmte die eigenlijk het huis in zou moeten trekken. Door je favoriete zitplek elders neer te zetten, kan de warme lucht vrij circuleren. Dit geldt ook voor gordijnen en drogende kleding.

14. Blijf in beweging

Veel beroepen vereisen tegenwoordig het werken achter een computer. Dit zorgt ervoor dat je weinig beweegt en het dus koud gaat krijgen. Zorg er daarom voor dat je regelmatig beweegt. Even koffie halen, zwaaien met je armen of een rondje door je woning/kantoor lopen. Ook kun je gemakkelijk rondjes draaien met je voeten als je stilzit.

Gasvrije innovaties ontwikkelen samen met Beeliners

Onze collega Henk heeft besloten om gasvrij te gaan wonen. Daarvoor heeft hij zelf een slim apparaatje ontwikkelt dat elektriciteit omzet in warmte. Check het interview met Henk in het onderstaande filmpje.

Heb jij een goed idee voor een gasvrije innovatie? En wil jij jouw idee uit laten werken in samenwerking met Beeliners? Wij helpen je graag! Neem vrijblijvend contact met ons op of kom eens langs voor een kopje koffie en we bespreken graag met jou de mogelijkheden.

Also interesting

 • Hoe werkt zonne-energie

  Hoe werkt zonne-energie?

  De toegankelijkheid van zonnepanelen is enorm gestegen in de afgelopen jaren. Steeds meer huishoudens kiezen ervoor om zonnepanelen te laten plaatsen om zo te besparen op hun energiegebruik. Maar hoe werkt zonne-energie nu eigenlijk? De zon is een onuitputtelijke bron van schone energie. Met behulp van een zonnepaneel kunnen we… Read More

  More information

 • Financiering en subsidie

  Verduurzamen: Subsidies en financiering

  Er zijn al veel redenen om te willen besparen op gas. Denk aan kostenbesparing en het milieu. Maar met de juiste subsidies en financiering wordt het nog aantrekkelijker. Maar welke subsidies en regelingen zijn er eigenlijk op het gebied van gasbesparing? Met de juiste hulpmiddelen kun je veel energie,… Read More

  More information

 • Tips gas besparen

  9 hulpmiddelen die jou helpen gas te besparen

  Gas besparen kan natuurlijk heel eenvoudig door de verwarming uit (of lager) te zetten of over te stappen op elektrisch koken. Maar niet iedereen zit erop te wachten om hele dagen in de kou te zitten. Gelukkig zijn er een heleboel hulpmiddelen op de markt die je helpen om gas… Read More

  More information