Veel huishoudens -maar ook kantoren- hebben inmiddels één of meerdere slimme apparaten in huis. Denk bijvoorbeeld aan jouw RING-deurbel, jouw Google Home speaker of je robotstofzuiger. Maar wist je ook dat de beveiliging van deze apparaten niet altijd even accuraat zijn? Een onvoldoende beveiligd apparaat bij jou thuis of op kantoor kan een groot risico vormen.
Het hebben van een veilige wifi is van groot belang. Dit geldt ook voor jouw slimme (IoT) apparaten, die zitten immers aangesloten op jouw wifi-netwerk. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw wifi goed beveiligd is? In dit blog geven we handige tips voor het beveiligen van jouw slimme apparaten. Daarnaast kun je gratis een handige checklist downloaden die je kunt gebruiken om na te gaan hoe goed jouw apparaten zijn beveiligd.
Benieuwd of jouw slimme apparaten al veilig zijn? Download gratis onze checklist voor goed beveiligde slimme apparaten.
Waarom het beveiligen van jouw wifi belangrijk is
Wanneer jouw wifi-netwerk onvoldoende beveiligd is, loop je grote risico’s. Buitenstaanders of zelfs internetcriminelen kunnen zonder al te veel moeite bij al jouw bedrijfsgegevens en data. Daarnaast loop je het risico op:
- Mensen met kwaad in hun zin kunnen illegale activiteiten ontplooien met behulp van jouw wifi-netwerk. Dit zorgt ervoor dat jij privé of jouw bedrijf in de problemen komt.
- Iedereen, ook onbevoegden, hebben toegang tot gedeelde bestanden, printers en apparaten in jouw netwerk.
- Jouw computers en laptops zijn gemakkelijk te infecteren met een virus of te gebruiken voor aanvallen.
- Jouw internetverkeer is eenvoudig te onderscheppen, waardoor jouw berichten en inloggegevens snel worden buitgemaakt.
- Je internetsnelheid gaat omlaag, omdat iedereen zomaar jouw verbinding kan gebruiken.
Slimme apparaten beveiligen: 7 tips
Nu je de noodzaak ziet van een goed beveiligde wifi, wil je natuurlijk ook weten wat je kunt doen om jouw slimme apparaten goed te beveiligen.
1. Maak je wachtwoord niet te eenvoudig
Verander altijd het standaard wachtwoord van je wifi-netwerk en webinterface. Kies daarbij niet voor een eenvoudig wachtwoord, wat makkelijk te achterhalen is. Bijvoorbeeld gebaseerd op je familienaam, postcode of straatnaam. Daarnaast zijn korte wachtwoorden ook eenvoudig te raden voor hackers. Die gebruiken immers programma’s om vele letter- en cijfercombinaties uit te proberen per minuut.
Het is ook aan te raden om voor elk slim apparaat een ander wachtwoord te gebruiken. Wanneer de hacker het ene apparaat heeft gehackt, heeft hij niet meteen ook toegang tot al je andere apparaten.
2. Maak gebruik van tweestapsverificatie
Voer een tweestapsverificiatie in op apparaten waar mogelijk. Tweestapsverificatie is een extra beveiliging voor jouw apparaten. Deze vorm van beveiliging controleert of jij daadwerkelijk degene bent die probeert in te loggen op de apparaten. Dit gebeurt bijvoorbeeld via een SMS-code of een code via de Authenticator app.
3. Houd alle slimme apparaten up-to-date
Dankzij jouw slimme apparaten lukt het internetcriminelen om jouw verbinding ‘af te luisteren’. Zij krijgen hierdoor gemakkelijk toegang tot jouw internetverbinding en zodoende ook tot jouw privébestanden en gegevens. Producten van jouw apparaten zijn hier ook van op de hoogte en ontwikkelen daarom regelmatig updates voor jouw apparaten om reparaties uit te voeren en nieuwe beveiliging toe te voegen. Stel de updates van de apparaten daarom niet uit.
4. Stel een gastennetwerk in
Het is aan te raden om een speciaal gastennetwerk in te stellen. Geef dit netwerk een ander wachtwoord dan je reguliere netwerk om hem strikt gescheiden te houden van je reguliere netwerk. Met behulp van een gastennetwerk hebben jouw bezoekers wel toegang tot het internet, maar niet tot je gedeelde bestanden en apparaten als printers.
Tip: Sluit al je slimme IoT-apparaten aan op je gastennetwerk en niet op je reguliere netwerk. Mocht een hacker een van deze apparaten toch weten te hacken, dan kunnen ze niet direct tot al je gegevens, bestanden en apparaten komen.
5. Deel geen onnodige informatie met je slimme apparaten
Bij het installeren en koppelen van slimme apparaten wordt om veel informatie gevraagd. Dit om jou een zo goed mogelijke ervaring met het product te kunnen bieden. Echter is het een risico om (privacygevoelige) informatie te delen met jouw slimme apparatuur. Vul daarom de velden die niet verplicht zijn niet in. Zo beperk je het risico.
6. Schakel apparaten uit wanneer je ze langere tijd niet gebruikt
Ben je een langere tijd op vakantie? Of maak je slechts sporadisch gebruik van je slimme apparaten. Schakel je apparaten uit wanneer je deze een langere tijd niet gebruikt. Zo kan een hacker hier niet meer bij.
7. Schakel UPnP uit
UPnP staat voor Universal Plug and Play. Met UPnP verbinden apparaten zonder lastige configuratie, zoals het handmatig openstellen van poorten. De techniek zit echter vol beveiligingsrisico’s waardoor hackers via internet toegang krijgen tot je apparaten.
Checklist beveiligen slimme apparaten
Ben jij benieuwd of de beveiliging van jouw slimme apparaten al veilig is en hoeveel van de bovenstaande punten je al af kunt vinken? Wij hebben van de bovenstaande tips een document gemaakt waarin jij alles eenvoudig af kunt vinken. Deze checklist is gratis te downloaden!
Samen met Beeliners innoveren
Ben jij op zoek naar een samenwerkingspartner voor jouw innovatieve ideeën? En wil jij deze zoeken in samenwerking met Beeliners? Wij helpen je graag! Neem vrijblijvend contact met ons op en kom eens langs voor een kopje koffie waarbij we de mogelijkheden met je gaan bespreken.
Also interesting
-
Wat is Internet of Things?
Je hebt de term Internet of Things (ofwel IoT) vast al eens voorbij zien komen. Mogelijk heb je wel een globaal idee van wat de IoT betekent en/of inhoudt, maar wist je ook dat met IoT alle voorwerpen worden bedoeld die met het internet verbonden zijn? Dus ook auto’s, huishoudelijke… Read More