Gas besparen kan natuurlijk heel eenvoudig door de verwarming uit (of lager) te zetten of over te stappen op elektrisch koken. Maar niet iedereen zit erop te wachten om hele dagen in de kou te zitten. Gelukkig zijn er een heleboel hulpmiddelen op de markt die je helpen om gas te besparen zonder direct kou te hoeven kleumen.
Sommige mensen hebben geluk en zitten nog een behoorlijke tijd vast aan hun contract voor gas en elektra. Maar er zijn meer mensen met minder geluk. Door de flinke tarieven die je moet betalen voor gas, is het logisch dat je op je verbruik gaat letten. Met de hulpmiddelen die in dit blog aan bod komen, kun jij je gasverbruik reduceren.
Ook gasvrij wonen? Download gratis ons e-book en ontdek wat jij kunt doen.
Kleine aanpassingen
Veel hulpmiddelen zijn snel en gemakkelijk toe te passen. Denk bijvoorbeeld aan de volgende:
1. Automatische ontluchter
Het ontluchten van de verwarming wordt een stuk eenvoudiger en sneller met een automatische ontluchter. Deze zorgt er namelijk voor dat jouw gehele CV-installatie automatisch ontlucht wordt. Er is slechts één ding waar je rekening mee moet houden: de ontluchter dient zich op het hoogste punt van jouw CV-installatie te bevinden.
Een automatische ontluchter werkt als volgt: Er zit een vlotter in de ontluchter. Deze drijft op het waterniveau en houdt de afsluiter gesloten. Wanneer er in de vlotterkamer lucht verzamelt, zal het waterniveau dalen en dus het ontluchtingsventiel openen. De verzamelde lucht kan nu ontsnappen, waardoor het waterniveau weer stijgt.
2. Tochtstrips
Met behulp van tochtstrips bij je deuren en ramen kun je de kou goed buiten houden. Door een tochtstrip te plaatsen, voorkom je dat het kan gaan tochten in je huis. Tocht kun je op twee manieren tegengaan:
- Tochtband: Een tochtband wordt eenvoudig aangebracht aan de deur, het raam of zelfs je brievenbus.
- Tochtstrip: Deze worden onderaan de deur geplaatst.
Daarnaast heb je nog keuze uit verschillende soorten materialen en kun je tochtstrips zowel op binnen- als op buitendeuren aanbrengen.
3. Radiatorfolie
Een radiator straalt naar alle kanten warmte uit. Dus ook naar de muur. Deze warmte verdwijnt onbenut door de muur heen, waardoor je onbewust meer gas nodig hebt om je woonkamer volledig op te warmen. Met behulp van radiatorfolie kun je de warmte terugkaatsen, de kamer in.
Radiatorfolie plak je direct op de radiator zelf. Dit zorgt ervoor dat de lucht achter de radiator alsnog wordt opgewarmd. Hierdoor komt er net zo veel warmte de kamer in als zonder folie. Echter heb je nu minder energie nodig om de kamer te verwarmen.
4. Radiatorventilator
Eén van de innovaties die enorm in populariteit is gestegen, is de radiatorventilator. Door deze onder je radiatoren te plaatsen, kun je tot wel 22% besparen op je stookkosten.
Zodra de radiatorventilator aan gaat, blazen de ventilatoren lucht langs de warme radiator de kamer in. Deze lucht is al warm geworden door de hitte van de radiator. Je kamer zal dus sneller opwarmen. Daarnaast kun je ook jouw CV-ketel verlagen naar zo’n 60 of 70 graden. Het is immers niet meer nodig om je radiator op volle sterkte te laten draaien.
5. Isolatie
Met behulp van de juiste isolatie kun je heel veel gas besparen. In dit geval hebben we het over het isoleren van jouw woning of zelfs het gehele pand. Bij isolatie kan gedacht worden aan spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie of de isolatie van CV-leidingen.
Isoleren kan een flinke investering zijn. Toch loont het wel om deze stap op het juiste moment te gaan zetten. Meer over isoleren lees je in ons blog over een gasvrije woning.
6. HR-ketel
Gebruik je nog een oude CV-ketel om je huis en water mee op te warmen? Vervang deze dan voor een nieuw type HR-ketel. Deze ketel gebruikt al gauw 15 tot 20% minder gas in vergelijking met je oude CV-ketel. Deze investering loont met name wanneer jouw CV-ketel ouder is dan 12 jaar.
7. Hybride waterpomp
Wil je jouw CV-ketel (nog) niet vervangen? Dan kun je ook kiezen voor een hybride waterpomp. Deze koppel je aan jouw CV-ketel en zorgt ervoor dat de CV-ketel enkel aanspringt bij een heel lage temperatuur om de woning te verwarmen. De hybride waterpomp zal de rest van de tijd voldoende zijn om je woning op te warmen. Deze werkt ook nog op elektriciteit in plaats van gas. Zodoende kun je tot wel 60% op je gasverbruik besparen.
Besparen in de badkamer
Naast de nodige aanpassingen om gas te besparen, kun je in de badkamer nog meer doen om je gasverbruik te reduceren.
8. Douchegoot
De ACO WTW-douchegoot heeft een ingebouwde warmtewisselaar. Dit zorgt ervoor dat het koude water via de warmtewisselaar door de douchegoot naar de douchekraan stroomt. Het water wordt tijdens het douchen opgevangen in de douchegoot. De koperen buizen van de warmtewisselaar geven deze warmte af aan het toestromende koude water. Dat zorgt ervoor dat je koude leidingwater tot wel 20 graden opgewarmd kan worden. Vanaf hier stroomt het water verder naar de douchekraan. Jouw CV-ketel of warmtepomp hoeft dus minder heet water te leveren om de gewenste douchetemperatuur te bereiken.
9. Showersave
Je kunt met de showersave eenvoudig verduurzamen zonder in te leveren op design en comfort. Ook deze is voorzien van een hoog efficiënte warmtewisselaar dat het restwater van jouw douchebeurt gebruikt om de toevoerleiding naar het verwarmingsapparaat te verwarmen.
Gasvrije innovaties ontwikkelen samen met Beeliners
Onze collega Henk heeft besloten om gasvrij te gaan wonen. Daarvoor heeft hij zelf een slim apparaatje ontwikkelt dat elektriciteit omzet in warmte. Check het interview met Henk in het onderstaande filmpje.
Heb jij een goed idee voor een gasvrije innovatie? En wil jij jouw idee uit laten werken in samenwerking met Beeliners? Wij helpen je graag! Neem vrijblijvend contact met ons op of kom eens langs voor een kopje koffie en we bespreken graag met jou de mogelijkheden.
Also interesting
-
Hoe werkt zonne-energie?
De toegankelijkheid van zonnepanelen is enorm gestegen in de afgelopen jaren. Steeds meer huishoudens kiezen ervoor om zonnepanelen te laten plaatsen om zo te besparen op hun energiegebruik. Maar hoe werkt zonne-energie nu eigenlijk? De zon is een onuitputtelijke bron van schone energie. Met behulp van een zonnepaneel kunnen we… Read More
-
Verduurzamen: Subsidies en financiering
Er zijn al veel redenen om te willen besparen op gas. Denk aan kostenbesparing en het milieu. Maar met de juiste subsidies en financiering wordt het nog aantrekkelijker. Maar welke subsidies en regelingen zijn er eigenlijk op het gebied van gasbesparing? Met de juiste hulpmiddelen kun je veel energie,… Read More
-
Tips om warm te blijven in de winter
Wanneer je zo veel mogelijk gas wilt besparen, zul je in de winter ervoor kiezen om je thermostaat wat lager te zetten. Met als gevolg dat je het wellicht een stukje kouder hebt dan voorheen. Met wat slimme trucjes kun jij gas besparen zonder dat je klappertandend in huis hoeft… Read More