Je hebt de term Internet of Things (ofwel IoT) vast al eens voorbij zien komen. Mogelijk heb je wel een globaal idee van wat de IoT betekent en/of inhoudt, maar wist je ook dat met IoT alle voorwerpen worden bedoeld die met het internet verbonden zijn? Dus ook auto’s, huishoudelijke apparaten en wearables.
De hoeveelheid IoT-toepassingen groeit enorm. De mogelijkheden worden steeds groter. Denk bijvoorbeeld aan het ontvangen van een melding op jouw smartphone wanneer de industriële gasflessen in het magazijn vervangen moeten worden, of een arts die op afstand hartimplantaten in de gaten kan houden.
In dit blog staan wij stil bij IoT. Dat doen wij aan de hand van de volgende deelonderwerpen:
Wil jij innoveren en jouw idee uit laten werken in samenwerking met Beeliners? Wij helpen je graag! Kom eens vrijblijvend langs voor een kopje koffie en we bespreken graag met jou de mogelijkheden.
Wat is Internet of Things?
Internet wordt over de gehele wereld gebruikt om informatie te vinden en te delen, te communiceren met een ander en het doen van zaken. Niet alleen mensen maken gebruik van het internet om dit te kunnen doen, ook objecten maken gebruik van het internet. Zo maken bijvoorbeeld productie- en energiesectoren veelvuldig gebruik van Machine-to-Machine communicatie om op de hoogte te blijven van technische status, foutrapportages en onderhoudsmeldingen.
Ook alledaags voorwerpen maken steeds vaker gebruik van het internet. Denk hierbij aan een robotstofzuiger die dagelijks de woonkamer schoonmaakt of de slimme verlichting in jouw huishouden.
Al deze objecten die gebruik maken van het internet, zijn de Internet of Things. Of in plat Nederlands, internet der dingen. In 2020 waren er naar schatting al zo’n 75 miljard apparaten verbonden met het internet. Dit aantal is al gestegen en zal de komende jaren explosief blijven stijgen.
De mogelijkheden van IoT
De mogelijkheden van IoT zijn vrijwel oneindig. Je kunt het zo gek niet bedenken en het is mogelijk. Van de harde schijf van een computer tot auto’s en vliegtuigen, het aansluiten van apparaten op het internet biedt de mogelijkheid om fouten in componenten te ontdekken of aan te geven wanneer een bepaald onderdeel vervangen moet worden. Een bijkomend voordeel is dat al deze informatie ook direct wordt doorgestuurd naar jouw CRM-systeem.
Dit betekent dat je niet meer hoeft te wachten tot een apparaat ermee ophoudt. Intelligente producten kunnen namelijk zelf fouten zien aankomen en geven dit tijdig aan. In sommige gevallen kunnen zij zelf een oplossing aandragen voor de gevonden fout. Binnen veel gebieden wordt al geprofiteerd van de mogelijkheden van Internet of Things. Denk bijvoorbeeld aan de volgende:
- Consumenten: Wearable technologie, smarthometechnologie, verbonden voertuigen, gezondheids- en fitnessapps en smart apparaten.
- Maakindustrie: Slim toezicht op productieprocessen en -systemen, fabrieksoptimalisatie, voorraad bewaking en veiligheid.
- Gezondheidszorg: Gezondheidsbewaking op afstand, systemen voor noodmeldingen, smartapparaten zoals gehoorapparaten en wearable hartmonitoren, slimme bedden.
- Landbouw: In de gaten houden van gewassen en vee met apps, en omgevingssensoren die informatie verzamelen over landbouwgrond voor een optimale opbrengst.
- Milieubescherming: Meten van vervuiling, in de gaten houden van wildreservaten en bodemgezondheid, waarschuwingssystemen voor aardbevingen.
- Infrastructuur: In de gaten houden van bruggen, verkeer, windparken en treinrails voor veiligheid en reparatie.
- Energie: Op afstand bedienen van verwarmingssystemen in huis, koppelen van energiemeters aan smart grids om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen.
IoT en jouw bedrijf
De mogelijkheden van IoT biedt ook kansen voor jouw bedrijf. Niet heel lang gelden moesten relaties met klanten, leveranciers en partners onderhouden worden door persoonlijk contact, vaak telefonisch. Vaak moest de communicatie tussen klant en onderneming een lange weg afleggen langs verkopers, vertegenwoordigers en een customer serviceafdeling.
Met behulp van IoT is dat niet langer meer nodig. Informatie over de klant kan direct naar jouw CRM-systeem worden gestuurd. Denk bijvoorbeeld aan de aangeschafte producten, hoe ze deze producten gebruiken en of hun product naar behoren functioneert.
Twee mogelijkheden van IoT voor jouw bedrijf zijn:
Toegang tot gegevens
Met behulp van IoT is het mogelijk om klantgegevens realtime te verzamelen en te analyseren. Er zijn geen tussenpersonen meer. Dit zorgt ervoor dat concepten voor producten of marketingstrategieën tijdig bijgewerkt kunnen worden op basis van de nauwkeurige gegevens. Het wordt bijvoorbeeld eenvoudiger om de juiste beslissing te nemen wanneer een product minder goed loopt dan verwacht.
Updates op afstand
In het verleden moesten producten van tevoren helemaal bedacht en uitontwikkeld worden voordat ze werden verkocht aan klanten. Zodra het product bij de klant was, kon er geen aanpassing meer gemaakt worden. Tegenwoordig kunnen we met IoT sneller een product op de markt brengen dat beter aansluit bij de klant. Klantwensen kunnen namelijk ook na aanschaf vervuld worden.
De voordelen van IoT voor jouw organisatie
- Verbeterde productiviteit dankzij automatisering van processen;
- Minder afval door slimmer voorraadbeheer;
- Minder tijdsverspilling vanwege defecte apparatuur;
- Kostenbesparingen en milieuvoordelen door lager energieverbruik;
- Efficiëntere productie door realtime diagnoses;
- Betere klantervaring en klantenservice doordat problemen worden voorkomen en proactief wordt gereageerd;
- Hogere winstgevendheid;
- Beter onderbouwde strategische besluitvorming.
Samen met Beeliners werken aan jouw IoT innovatie
Heb jij een goed idee voor een product, dienst, proces of technologische innovatie? En wil jij jouw idee uit laten werken in samenwerking met Beeliners? Wij helpen je graag! Kom eens vrijblijvend langs voor een kopje koffie en we bespreken graag met jou de mogelijkheden.
Also interesting
-
Beveiligde wifi: Tips voor het beveiligen van slimme apparaten
Veel huishoudens -maar ook kantoren- hebben inmiddels één of meerdere slimme apparaten in huis. Denk bijvoorbeeld aan jouw RING-deurbel, jouw Google Home speaker of je robotstofzuiger. Maar wist je ook dat de beveiliging van deze apparaten niet altijd even accuraat zijn? Een onvoldoende beveiligd apparaat bij jou thuis of op… Read More