Wanneer je een nieuw product op de markt wilt brengen, spreekt het voor zich dat jij hier enthousiast over bent. Maar is de markt dat ook? Hoe kijken anderen tegen jouw idee aan? Of bestaat jouw nieuwe idee misschien al?
Met een marktonderzoek krijg jij antwoord op deze vragen. Tijdens dit onderzoek verzamel je namelijk informatie over jouw klanten en de markt. In dit blog vertellen we je meer over het doen van een marktonderzoek, wat het oplevert en hoe je dit aanpakt.
In dit blog:
Heb jij je marktonderzoek afgerond en ben je klaar om jouw product idee werkelijkheid te maken? Kom eens vrijblijvend langs om de mogelijkheden te bespreken.
Wat is marktonderzoek?
Tijdens een marktonderzoek breng je de markt voor jouw nieuwe product of dienst in kaart. Als eerste is het hierbij belangrijk om te kijken naar wie jouw klanten zijn. Je onderzoekt onder andere wat hun behoeftes zijn, waar zij zich bevinden en wat hun demografische kenmerken zijn. Daarnaast is het belangrijk om de klantreis te onderzoeken. Welke stappen ondernemen jouw klanten voordat zij een aankoop doen?
Naast het onderzoeken van jouw klanten, is het belangrijk om onderzoek te doen naar de producten en/of diensten die al op de markt bestaan en wie de concurrentie is. Je wil immers niet exact hetzelfde op de markt brengen als iemand anders. Door te onderzoeken wat de concurrentie doet, zijn nieuwe mogelijkheden te ontdekken in hoe jij je kan onderscheiden van de concurrentie. Zo kun je dankzij een marktonderzoek bijvoorbeeld gemakkelijker USP’s bedenken die jou onderscheiden van de concurrentie.
Wat levert een marktonderzoek op?
Hoewel marktonderzoek doen tijd in beslag zal nemen, krijg je er wel veel voor terug. Zo geeft een marktonderzoek veel inzicht in jouw klanten, de markt en de concurrentie. Dit helpt jouw organisatie met het nemen van strategische beslissingen op basis van feiten en helpt bij het maken van concrete plannen. Andere voordelen van een marktonderzoek zijn:
- Geldverspilling voorkomen: Met een marktonderzoek neem je beslissingen op basis van data, in plaats van op gevoel. Dit bespaart tijd en geld. Je bent immers beter voorbereid om de markt te betreden met jouw nieuwe product of dienst.
- Inzicht in de concurrentie en klanten: Door een marktonderzoek te doen krijg je inzicht in de concurrentie en jouw klanten. Dit helpt om ze beter te begrijpen. Vervolgens kun je een product of dienst ontwikkelen die aansluit op de behoeften van jouw klant en waar de concurrentie tekortschiet.
- Creativiteit stimuleren: Het onderzoek naar de behoeften van jouw klanten en wat de concurrentie doet, kan leiden tot nieuwe ideeën en unieke oplossingen zodat jij je als bedrijf kan onderscheiden.
- Vergroot de kans van slagen: Het doen van marktonderzoek geeft je inzicht in de markt, jouw klanten en de concurrentie. Dit inzicht vergroot de kans dat jouw nieuwe product of dienst succesvol is.
Marktonderzoek doen in 5 stappen
Een marktonderzoek bestaat doorgaans uit 5 stappen. Hieronder hebben wij ze voor je op een rijtje gezet.
Stap 1: Brancheonderzoek
De eerste stap van het doen van marktonderzoek is een brancheonderzoek. Zoals de naam al doet vermoeden geeft dit onderzoek je inzicht in de ontwikkelingen in jouw branche en de haalbaarheid van je idee.
Bij dit onderzoek kijk je onder andere naar de hoeveelheid bedrijven die binnen de branche actief zijn, de economische data zoals het aantal faillissementen, de omzetcijfers van vergelijkbare bedrijven en je kijkt naar ontwikkelingen binnen de branche.
Onderzoek niet alleen de economische data van jouw concurrenten, maar ook op welke doelgroep zij zich richten, wat ze precies aanbieden en de prijzen die ze hanteren.
Daarnaast is het verstandig om te onderzoeken in hoeverre de wereld klaar is voor een specifieke innovatie. Een interessante tool die je hiervoor kunt gebruiken is de Stakeholder Readiness Level (SRL)-tool van Rijkswaterstaat. Dankzij deze tool kun je inzichtelijk maken in hoeverre jouw organisatie en omgeving klaar zijn voor de toepassing van een bepaalde innovatie.
Een brancheonderzoek wordt doorgaans online uitgevoerd. Zo kun je op de website van de KvK veel informatie vinden zoals de economische data van concurrenten en de hoeveelheid bedrijven in een branche. Daarnaast vind je bij het CBS onderzoeksresultaten per branche. Zo is bijvoorbeeld te vinden dat in 2024 de elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen zoals zon, wind en biomassa met 10% steeg.
Stap 2: SWOT-analyse
Een SWOT-analyse, ook wel een sterkte-zwakteanalyse genoemd, geeft duidelijkheid in de kansen voor jouw organisatie en de zwaktes die extra aandacht vergen. Daarnaast laat het de externe kansen en bedreigingen zien voor jouw bedrijf.
Een SWOT-analyse is op te stellen aan de hand van de volgende stappen:
- Interne analyse: De eerste stap is het bepalen van de sterktes en zwaktes van jouw bedrijf. Beschrijf wat je doet en wat je vergeleken met de concurrentie kan verbeteren.
- Externe analyse: De volgende stap is het bepalen van de kansen en bedreigingen. Hierbij zet je invloeden van buitenaf op een rij. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe wetten en regels en ontwikkelingen in de markt, bij je klanten, de politiek, de branche en je concurrentie.
- Een matrix opstellen: Vervolgens zet je alle sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen in een overzichtelijke matrix met vier vakken.
Met de uitkomsten van een SWOT-analyse is het gemakkelijker te bepalen wat je wil gaan doen en wat jouw strategie gaat zijn om jouw nieuwe product of dienst op de markt te brengen.
Stap 3: Doelgroeponderzoek
Wanneer je weet hoe de branche eruitziet en wat jouw strategie gaat zijn, is het tijd om een doelgroeponderzoek te doen. Bij dit onderzoek ga je na wie je precies wil bereiken, waar zij zich bevinden en voor wie jouw nieuwe product geschikt is. Met deze informatie weet je precies hoe en waar jij je beoogde klanten moet bereiken. Zowel online als offline is er veel data te vinden die bruikbaar is.
Op basis van de verzamelde informatie kun je vervolgens een persona maken van de beoogde klant. Dit helpt je om ze gericht te kunnen benaderen.

Stap 4: De beoogde klanten ondervragen
Een belangrijk onderdeel van marktonderzoek doen is het ondervragen van jouw beoogde klanten. Er bestaan verschillende methoden om dit te doen.
- Kwantitatief onderzoek: Bij kwantitatief onderzoek ga je een grote groep mensen ondervragen naar hun mening over jouw nieuwe product of dienst. Dit doe je bijvoorbeeld door middel van enquêtes, vragenlijsten of telefoongesprekken. Dit levert een grote berg aan data op waaruit je verschillende conclusies kunt trekken. Het voordeel van kwantitatief onderzoek is dat je in korte tijd een grote groep mensen kan bereiken.
- Kwalitatief onderzoek: De groep beoogde klanten die je ondervraagt bij kwalitatief onderzoek is een stuk kleiner dan bij kwantitatief onderzoek. Vaak gebeurt dit aan de hand van interviews of focusgroepen (zonder structuur). Tijdens deze interviews kun je meer in detail gaan over de wensen, kenmerken en behoeften van de beoogde klanten. Voordeel hiervan is dat je de échte beweegredenen van je beoogde klanten kan achterhalen.
Een goed startpunt is om te beginnen met een kwantitatief onderzoek. Deze is vooral gestructureerd en bevat doorgaans geen open vragen. Wanneer je jouw onderzoek wat meer wil finetunen, kun je kwalitatief onderzoek overwegen. Dit onderzoek bevat vaak open vragen waarop meer doorgevraagd kan worden. Om deze reden gaat er ook meer tijd zitten in kwalitatief onderzoek.
Stap 5: De klantreis vaststellen en optimaliseren
Met alle verzamelde informatie kunnen uiteindelijk beslissingen worden genomen. Zo kan er ingespeeld worden op de ontwikkelingen en kansen binnen de branche en weet je waar de beoogde klant op zit te wachten.
Belangrijk is om niet alleen marktonderzoek te doen wanneer je een nieuw product op de markt wilt brengen. Door het regelmatig uitvoeren van een onderzoek kunnen veranderingen opgemerkt worden en gegevens worden vergeleken.
De aanpak van Beeliners: Design Flight
Bij Beeliners vullen wij jouw marktonderzoek aan door onze Beeliners Design Flight aanpak. Vanuit het marktonderzoek komen de kansen in de markt naar voren, in een Design Flight gaan wij vervolgens onderzoeken hoe je gebruik kan maken van een bepaalde kans door hier een concept voor uit te werken en deze te testen.
Contact opnemen
Also interesting
-
Het iteratief proces: waarom en hoe wij het toepassen
Elke ochtend sta je op en check je als eerste je mobiele telefoon. Door de dag heen ontvang je hier berichten op en voordat je ‘s avonds gaat slapen stel je jouw wekker in. We kunnen hedendaagse telefoons niet meer wegdenken. Sterker nog, de allereerste modellen zouden er niet gekomen… Read More
-
Ik heb een nieuw product idee, wat nu?
Na een lange werkdag ben je onderweg naar huis. Tijdens de reis heb je tijd om wat na te denken en ineens komt er iets in je op: een briljant idee voor een nieuw product! Het liefst maak je het meteen die avond nog realiteit. Het proces van idee naar… Read More