Na een lange werkdag ben je onderweg naar huis. Tijdens de reis heb je tijd om wat na te denken en ineens komt er iets in je op: een briljant idee voor een nieuw product! Het liefst maak je het meteen die avond nog realiteit.

Het proces van idee naar marktintroductie kan overweldigend zijn. Gelukkig kom je met een goed stappenplan een heel eind. In dit blog leggen we je uit wat je moet doen wanneer je een nieuw product idee hebt.

We doorlopen de volgende stappen:

  1. Haalbaarheid van idee onderzoeken
  2. Wees op de hoogte van de benodigde eisen
  3. Werk samen met een productontwikkelaar
  4. De financiering van je nieuwe product idee
  5. Maak een prototype van je nieuwe product
  6. Leg het idee voor je nieuwe product vast
  7. Verzamel feedback van gebruikers
  8. Kies de juiste producent
  9. Het product op de markt brengen

Wil jij je product idee werkelijkheid maken? Wij helpen je graag! Kom eens vrijblijvend langs voor een kopje koffie om de mogelijkheden te bespreken.

1. Haalbaarheid van idee onderzoeken

Het begint allemaal met de vraag: wat is de haalbaarheid van jouw nieuwe product idee? De beantwoording van deze vraag is een belangrijke stap om te bepalen of je idee niet alleen innovatief, maar ook uitvoerbaar is. Om hierachter te komen doe je een marktonderzoek. Kijk of jouw idee voor een nieuw product al bestaat, wie je concurrenten zijn en of (potentiële) klanten daadwerkelijk behoefte hebben aan jouw oplossing.

Tip: Wij raden aan om het marktonderzoek zelf uit te voeren. Hoewel het soms even duurt, krijg je veel waardevolle inzichten in de markt en de behoeften van potentiële klanten. Door de huidige markt te onderzoeken, kan je zelfs jouw product idee bijschaven tot een unieke variant. Zo creëer je direct jouw unique selling point (USP).

Nieuw product idee, wat nu?

2. Wees op de hoogte van de benodigde eisen

Voordat het product geproduceerd wordt is het verstandig om te kijken of er producteisen zijn. Zo zijn er specifieke eisen voor voeding, chemische producten of cosmetica. Daarnaast heb je in de meeste gevallen een keurmerk of certificaat nodig voor het product dat aantoont dat deze voldoet aan bepaalde eisen. Als laatste moet je in sommige gevallen voldoen aan regels op het gebied van milieu.

Laat dit je vooral niet afschrikken! Er zijn veel productontwikkelaars die hier binnen hun niche veel verstand van hebben en je hier graag bij helpen. Zo zijn onze specialisaties bijvoorbeeld op gebied van apps, hardware, software, industrial design, data en cloud solutions.

3. Werk samen met een productontwikkelaar

Het realiseren van een nieuw product is vaak niet iets wat je dagelijks doet. Het is daarom verstandig om hulp in te schakelen van juiste mensen. Gaat jouw nieuwe product idee om het ontwikkelen van een concept of prototype? Dan is het een goed idee om vanaf het begin de juiste partner hiervoor aan te haken. Samenwerken met een productontwikkelaar is niet verplicht, maar het geeft je wel een sparringpartner die je kan voorzien van advies op het gebied van haalbaarheid, producteisen, de financiering en het vastleggen van jouw idee. Daarnaast denkt een productontwikkelaar mee over het concept en kan deze het prototype voor je ontwikkelen.

Heb je een partner gevonden? Vergeet dan niet om een geheimhoudingsverklaring op te stellen en te laten ondertekenen. Zo voorkom je dat jouw idee voor een nieuw product openbaar wordt gemaakt. In stap 6 gaan we verder in op het beschermen en vastleggen van jouw idee.

Benieuwd wat wij samen met jou kunnen bereiken?

4. De financiering van je nieuwe product idee

Bij de realisatie van jouw nieuwe product zal je verschillende kosten gaan maken, zoals voor de ontwikkeling van het prototype en de daadwerkelijke productie. Het is dus verstandig om vooraf een begroting te maken van de kosten die je verwacht te maken en hoe je deze wil gaan betalen. Zo kun je ervoor kiezen om een deel zelf te financieren en een ander deel uit een externe financiering te halen. Daarnaast zijn er verschillende subsidiemogelijkheden en fiscale regelingen die een gedeelte van de kosten kunnen dekken.

Tip: Een productontwikkelaar kan je adviseren over de hoogte van de benodigde investering en de verschillende mogelijkheden.

Subsidiemogelijkheden en fiscale regelingen

De overheid biedt verschillende subsidiemogelijkheden die afhankelijk zijn van de branche waarin je werkzaam bent en jouw innovatie. Met de subsidie- en financieringswijzer van De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kun je checken voor welke subsidieregeling jij in aanmerking komt.

Daarnaast biedt de overheid enkele fiscale regelingen. Hierbij ontvang je geen geld bij de investering, maar betaal je later minder belasting. Wanneer je een nieuw product idee hebt zijn de volgende fiscale regelingen interessant:

  • De innovatiebox: dankzij deze fiscale regeling hoef je minder vennootschapsbelasting te betalen over de winst vanuit innovatieve activiteiten.
  • Innovatiekrediet: de overheid biedt een lening voor een deel van de technische ontwikkelkosten van een nieuw product, dienst of proces.

Extra financieringen

Als je kiest voor een externe financiering is het belangrijk om een duidelijk en realistisch verhaal te hebben dat je de investeerder(s) voor kan leggen. Zo moeten zowel jouw idee als de benodigde kosten helder zijn. Voor externe financiering zijn de volgende opties te overwegen:

  • Crowdfunding: Via crowdfunding kan je geld inzamelen voor jouw nieuwe product bij een groot publiek. Op deze manier verkrijg je niet alleen de financiering, maar is ook direct te zien hoe jouw idee in de smaak valt.
  • Leningen: Je kunt voor jouw nieuwe product idee een lening aanvragen bij de bank. Dit vraagt vaak wel een gedetailleerd bedrijfsplan en een bewijs van de potentiële winstgevendheid van het nieuwe product.
  • Angel investors: Dit zijn individuele personen die investeren in nieuwe producten, (vaak) in ruil voor aandelen in het bedrijf. Angels investors in Nederland zijn te vinden op de website van Business Angels Netwerken Nederland (BAN). Hier zitten netwerken die investeerders en ondernemers met elkaar in contact brengen.

5. Maak een prototype van je nieuwe product

Een prototype is een tastbare versie van het nieuwe product en misschien wel het belangrijkste (en leukste) onderdeel van productontwikkeling. Het laat zien of jouw idee haalbaar is en hoe jouw concept functioneert. Aan de hand van een prototype kan ook bepaald worden of het product financieel haalbaar is.

Daarnaast kan je met een prototype testen wat de eerste reacties zijn van gebruikers. Voldoet het aan hun wensen? En zouden zij het nieuwe product daadwerkelijk willen kopen? De feedback geeft je meer duidelijkheid en zekerheid voor het aantrekken van verdere financiering.

Om van je product een prototype te laten ontwerpen, heb je productontwikkelaars nodig. Deze realiseren jouw idee en testen hem direct bij de doelgroep. Zo denken ze direct met je mee over het aanbrengen van eventuele aanpassingen. Dit sluit goed aan bij de werkwijze van Beeliners. Bij de start van de ontwikkeling van een eerste prototype kijken we naar de showstoppers en lossen we deze als eerste op. Vervolgens kunnen we een planbaar project definiëren. Hierdoor verminderen we de onzekerheid in het ontwikkelingstraject en is er een betere grip op de ontwikkelingskosten. Daarnaast hanteren we een agile werkwijze. Dit houdt in dat wij constant feedback vragen en bijsturen waar nodig. Hierdoor kunnen we jouw nieuwe product idee samen steeds verder perfectioneren tot een prototype die volledig naar wens is.

6. Leg je idee voor je nieuwe product vast

Het spreekt voor zich dat je niet zit te wachten op iemand die er met jouw nieuwe product idee vandoor gaat. Daarom is het belangrijk om, naast de eerder genoemde geheimhoudingsverklaring, je nieuwe product te beschermen met een intellectueel eigendomsrecht. Hierdoor is het product onder andere beschermd tegen namaak. Wij raden aan om dit te doen wanneer het prototype uitgewerkt is. Je kunt namelijk niet een los idee beschermen.

Het intellectuele eigendom bestaat uit verschillende soorten rechten. Zo zijn er rechten die je zelf moet registreren en rechten die je automatisch krijgt:

Rechten die je kunt registreren:

  • Octrooirecht: ook wel het patentrecht genoemd, dit recht beschermt een technische uitvinding. Een geldig octrooi krijg je niet zomaar. Zo moet een uitvinding een technisch karakter hebben en voldoen aan 3 voorwaarden: inventiviteit, nieuwheid en industriële toepasbaarheid. Op deze pagina van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland vind je alle actuele informatie en voorwaarden.
  • Merkenrecht: hiermee wordt de naam en/of het logo van jouw organisatie, product of dienst beschermd.
  • Modelrecht: met het modelrecht kan je een ontwerp beschermen.

Automatische rechten:

  • Auteursrecht: teksten, foto’s en software zijn hiermee beschermd.
  • Databankenrecht: hiermee bescherm je data tegen het opvragen en hergebruiken ervan in databanken.
  • Handelsnaamrecht: dit beschermt jouw bedrijfsnaam.

Als je kiest voor een samenwerking met Beeliners blijft het intellectueel eigendomsrecht bij jou. Wel helpen wij je graag met het regelen van de juiste rechten en het papierwerk dat erbij komt kijken.

7. Verzamel feedback van gebruikers

We hebben het bij stap 5 al benoemd, maar voordat je jouw product op de markt brengt is het belangrijk om deze te testen. Dit doe je door het prototype voor te leggen aan een grotere groep gebruikers. Tijdens dit zogenoemde veldtesten gaat jouw nieuwe product echt gebruikt worden en kun je kijken of gebruikers het gebruiken zoals jij bedacht hebt en wat de eerste reacties zijn. Op deze manier kunnen kleine fouten, zoals fouten in het ontwerp, verkeerd gebruik of omstandigheden die vooraf niet voorzien waren, snel ontdekt worden. Deze kun je vervolgens verbeteren voordat je het uiteindelijke product op de markt brengt.

8. Kies de juiste producent

Het prototype is door de tests heen gekomen en klaar om geproduceerd te worden. Aan jou de taak om hier de juiste producent voor te vinden. Dit is een belangrijke strategische keuze voor jouw product. Een producent en leverancier(s) zijn namelijk van invloed op de kwaliteit, levering en productie-efficiëntie. Enkele zaken waar je op kan letten zijn:

  • De kwaliteit van productie: kan de producent aan jouw specificaties voldoen?
  • De schaalbaarheid: is er een mogelijkheid om op te schalen als de vraag naar jouw nieuwe product toeneemt?
  • Kosten: Passen de kosten van de producten binnen jouw budget?

Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om het product zelf te produceren of assembleren. In dat geval gaat het niet om het kiezen van de juiste producenten, maar om de juiste toeleveranciers.

Een productontwikkelaar zoals Beeliners kan je in veel gevallen helpen met het vinden van een geschikte producent en/of leverancier(s) dankzij hun ervaring en connecties.

9. Het product op de markt brengen

Het is eindelijk zo ver. Jouw nieuwe product staat klaar om geproduceerd te worden en kan op de markt worden gebracht. Voordat je deze stap neemt, bepaal je de prijs van jouw nieuwe product. In de meeste gevallen is deze gebaseerd op de kosten die je maakt voor de productie ervan en wat jouw klant ervoor wil betalen. Daarnaast bepaal je hoe je het product wil gaan verkopen, welke verkoopkanalen je gaat gebruiken en hoe je marketing in gaat zetten om je product effectief bij je doelgroep te krijgen.

Om een product op de markt te zetten gaat het niet alleen over het product, maar ook over jouw organisatie. Beeliners helpt je om jouw product gereed te maken voor de markt. Hoewel we niet helpen bij de productie van het nieuwe product, kunnen we wel adviseren in de benodigde organisatie zoals het opzetten van de after sales, service en onderhoud.

Contact opnemen

Ben jij benieuwd wat wij samen met jou kunnen bereiken? Ontdek de mogelijkheden van jouw idee!

Vul in dit veld de reden van uw contact in, zoals een nieuw project, algemene informatie, vacature, samenwerking, offerte aanvraag of algemene vraag, zodat wij u snel en efficiënt kunnen helpen.