In de huidige wereld is digitaal verbonden zijn niet meer weg te denken. Het gebruik van computers, tablets en smartphones heeft gezorgd dat een data of wifiverbinding een essentiële levensbehoefte geworden is. Omdat we steeds meer van onze verbindingen vragen, is het essentieel om een stabiel, snel en veilig netwerk te hebben. Het belang van connectiviteit wordt pijnlijk duidelijk op het moment dat er even geen verbinding meer is. Maar wat is connectiviteit en wat valt er allemaal onder?
Wanneer het gaat om een netwerkverbinding wil je niet moeten kiezen tussen snelheid, betrouwbaarheid en veiligheid. Je wilt een netwerk dat voldoet aan alle drie. Logisch, je wilt je werkzaamheden immers goed uit kunnen voeren. In dit blog staan wij stil bij connectiviteit. Wat is connectiviteit en waarom is goede connectiviteit zo belangrijk?
Wil jij innoveren en jouw idee uit laten werken in samenwerking met Beeliners? Wij helpen je graag! Kom eens vrijblijvend langs voor een kopje koffie en we bespreken graag met jou de mogelijkheden.
Wat is connectiviteit?
Connectiviteit is de snelweg tussen verschillende producten en IT-systemen via vaste of draadloze verbinding. Elke aansluiting op deze snelweg kan met elkaar communiceren door pakketten versturen en ontvangen over deze snelweg. Deze snelweg wordt ook wel de fysieke laag genoemd. Deze fysieke laag kunnen verschillende dingen zijn zoals, ethernet, Wi-Fi, 2G, 3G, 4G of het 5G netwerk, maar er zijn ook speciale IoT-netwerken, zoals LoRA en LTE-M.
De fysieke laag maakt het dus mogelijk om te kunnen communiceren, maar de inhoud van de communicatie, wordt bepaald door de applicatie. Deze informatie is opgeslagen in de pakketten die over het fysieke laag getransporteerd worden. Applicaties spreken vooraf een protocol af en gebruiken deze om elkaar te kunnen begrijpen.
De communicatie tussen verschillende systemen en toepassingen kan van belang zijn bij bijvoorbeeld het afronden van transacties, het aggregeren van informatie of het laten werken van bepaalde installaties of producten.
Jouw netwerk als stabiele basis
Door de verschillende (soorten) netwerken, programmering en systemen kan het al snel complex worden om deze op de juiste manier met elkaar te verbinden. Het netwerk dient gebruiksvriendelijk, betrouwbaar, snel en veilig te zijn. Daarom kan het zijn dat bestaande (bedrijfs)netwerken niet geschikt zijn voor bepaalde toepassingen.
Connectiviteit en Internet of Things (IoT)
Connectiviteit is het centrale thema als het gaat om Internet of Things (IoT) toepassingen. De juiste vorm kiezen is bepalend voor het succes van jouw IoT-oplossing. Een IoT-sensor stuurt data naar de juiste plek via het netwerk. Welk type connectiviteit daarbij past, is afhankelijk van de frequentie en het type data dat je wilt verzenden. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor het 2G, 3G, 4G of het 5G netwerk, maar er zijn ook speciale IoT-netwerken, zoals LoRA en LTE-M.
De mogelijkheden van IoT
De connectiviteit zorgt dat producten verbonden worden met backend systemen. Dit zorg voor ongekende mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan:
- Monitoring en daardoor bijvoorbeeld storingen kunnen voorspellen;
- Het kunnen volgen van apparaten, hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan jouw smartwatch;
- Het interactief reageren van routeplanners, doordat data van files worden gekoppeld aan jouw reisdata;
- Het optimaliseren van processen door aanpassingen van instellingen op basis van verkregen data.
Het belang van connectiviteit
De wereld verandert digitaal enorm snel. Juist daarom moet je altijd op connectiviteit kunnen rekenen. Dat geldt vooral voor de volgende drie onderdelen van connectiviteit:
1. Draadloze technologieën
Zoals aangegeven is er een ruim scala aan technologische mogelijkheden om een draadloze verbinding op te bouwen. Dit kan zijn Wi-Fi, Bluetooth, 4G netwerk of een LoRa netwerk. De keuzes liggen hierbij vooral op de hoeveelheid data, energieverbruik en dekking en kosten. Uiteindelijk is hierbij de betrouwbaarheid van de verbinding van groot belang.
2. Betrouwbaarheid
Het bedrijfsnetwerk moet afgestemd zijn op de toepassing van de IoT-oplossing. Door het product te verbinden met de backend, kan de verkregen data worden bewerkt en omgezet naar informatie voor de gebruiker. Daarbij kan ook de keuze voor verwerken van de data op het betreffende product zelf worden gedaan en alleen het resultaat in de Cloud terecht komen. Wederom een ruim scala aan keuzes waarover nagedacht moet worden.
3. Security
Door het gebruik van digitale verbindingen komt automatisch de gevoeligheid voor hackers aan bod, waarbij data kan worden gestolen of systemen platgelegd kunnen worden. Dit kan uiteraard grote gevolgen hebben voor de continuïteit van jouw bedrijf. Een goede beveiliging is daarom van groot belang voor jouw organisatie, maar tegelijkertijd des te uitdagender.
Samen met Beeliners werken aan jouw innovatie
Heb jij een goed idee voor een product, dienst, proces of technologische innovatie? En wil jij jouw idee uit laten werken in samenwerking met Beeliners? Wij helpen je graag! Kom eens vrijblijvend langs voor een kopje koffie en we bespreken graag met jou de mogelijkheden.