Elke ochtend sta je op en check je als eerste je mobiele telefoon. Door de dag heen ontvang je hier berichten op en voordat je ‘s avonds gaat slapen stel je jouw wekker in. We kunnen hedendaagse telefoons niet meer wegdenken. Sterker nog, de allereerste modellen zouden er niet gekomen zijn zonder hulp van iteratieve processen.
Tijdens een iteratief ontwerpproces herhalen teams hun werkcycli om de resultaten continu te verbeteren op basis van feedback van de beoogde gebruikers. Bij Beeliners maken we tijdens de ontwikkeling van jouw product ook gebruik van itereren. Dit doen wij door middel van het maken van verschillende samples. In dit blog gaan we dieper in op het iteratief proces en hoe wij het toepassen.
In dit blog:
Wat is een iteratief proces?
Het iteratief proces is het bouwen, verfijnen en verbeteren van een project, product of initiatief. Tijdens dit proces wordt er snel een prototype uitgewerkt en getest bij de beoogde doelgroep. De feedback die hieruit voortkomt wordt vervolgens gebruikt om het prototype te verbeteren. Dit proces herhaalt zich continu tot een gewenst eindresultaat. Dit wordt ook wel een Agile werkwijze genoemd. De kracht hiervan is dat er periodiek overlegd wordt. Op basis van de voortgang en inzichten die hieruit voortkomen kan er vervolgens bijgesteld worden.

Wat is een niet-iteratief proces?
Om beter te begrijpen wat een iteratief proces is, is het goed om ook te weten wat het niet is. Een niet-iteratief proces is een proces waarbij je tot een eindproduct komt zonder dat er tussendoor nieuwe ideeën worden getest. Het gevolg hiervan is dat er meer tijd nodig is voor conceptualisering en daadwerkelijke productie. Het proces is inflexibel, dit maakt het geschikter voor projecten met een duidelijk gedefinieerde scope, die geen veranderende vereisten heeft en waarbij efficiëntie belangrijk is. Voorbeelden van sectoren waarbij er veel gebruik wordt gemaakt van niet-iteratieve processen zijn de bouw en voedselverwerking.
De watervalmethode is een goed voorbeeld van een niet-iteratief proces en ook de meest voorkomende. Bij deze methode ga je uit van een vooraf bepaalde planning met milestones. Hoewel dit zorgt voor een efficiënt proces als er niet teveel onzekerheden in het proces zitten, is het niet flexibel.

Het verschil tussen een iteratief proces en incrementeel ontwerpen
In de praktijk worden de termen “iteratief proces” en “incrementeel ontwerp” nog vaak door elkaar gebruikt. Hoewel ze vaak hand in hand met elkaar gaan, zit er wel verschil tussen beide.
Een iteratief proces draait om het verfijnen en verbeteren van een product op basis van feedback of nieuwe informatie. De kern is het continu testen en verbeteren van het product. Deze wordt naarmate het proces vordert steeds beter.
Bij incrementeel ontwerpen worden er nieuwe functies toegevoegd, of betere dingen gebouwd, boven op het eerste prototype. Hierbij wordt doelbewust een kale versie van het uiteindelijke product gemaakt om deze zo snel mogelijk geproduceerd te hebben. Vervolgens wordt deze eerste versie verbeterd door increments te maken met meer functies. Dit proces herhaalt zich tot het uiteindelijke product alle benodigdheden bevat die het nodig heeft.
De kunst is om met beide werkwijzen om te gaan. Veelal wordt er namelijk gebruikgemaakt van zowel iteratieve processen als incrementele ontwerpen bij het ontwikkelen van een product. Zo is het handig om bij de opstart van een project een iteratief proces (Agile) te hanteren. Door deze Agile werkwijze kan je continu aanpassen, kennis inbrengen en itereren. Wanneer er een prototype is dat geen significante veranderingen meer nodig heeft, wordt het proces vooral incrementeel.
Waarom een iteratief ontwerpproces?
Een iteratief ontwerpproces helpt je om complexe problemen aan te pakken. Dankzij de continue verbeteringen is het daarnaast makkelijker om nieuwe producten te ontwikkelen. Andere voordelen van een iteratief proces zijn:
- Verhoogde efficiëntie: Tijdens een iteratief ontwerpproces wordt het prototype continu getest en verbeterd. Hiermee kom je in de meeste gevallen sneller tot het gewenste eindresultaat dat voldoet aan de behoeften van de beoogde doelgroep.
- Betere samenwerking: Samenwerking is een essentieel onderdeel van een iteratief proces, dit komt doordat er samengewerkt wordt vanuit verschillende expertises. Daarnaast kun je ervoor kiezen om samen te werken met een externe productontwerper.
- Hoger aanpassingsvermogen: Door te itereren stel je het prototype steeds bij naar aanleiding van nieuwe kennis en feedback. Je zult een product dus continu moeten aanpassen. Dit kunnen ook aanpassingen zijn die je vooraf misschien niet had verwacht.
- Kosteneffectiever: Omdat je continu feedback verzamelt van gebruikers kun je het prototype steeds verbeteren. Dit voorkomt dure fouten omdat deze vroegtijdig opgespoord worden.
- Mogelijkheid om parallel te werken: In tegenstelling tot de eerder genoemde watervalmethode, is een iteratief proces zoals de Agile werkwijze niet per se afhankelijk van het werk dat vooraf is gegaan. Dit maakt het mogelijk voor teamleden om aan verschillende elementen tegelijk te werken. Dit bespaart tijd en versnelt het proces van productontwikkeling.
- Risicobeperking: Doordat je bij een iteratief ontwerpproces continu aanpassingen doet op basis van feedback, worden ook risico’s op tijd geïdentificeerd en aangepakt. Zo voorkom je dat er grote risico’s ontstaan aan het einde van een project.
- Feedback van gebruikers: Een iteratief proces geeft je continu feedback van de beoogde eindgebruikers. Hierdoor krijg je waardevolle informatie over hun behoeften en wensen en wat voor ze werkt. Deze kun je vervolgens vroegtijdig integreren in jouw product.
Bij Beeliners maken we tijdens de ontwikkeling van jouw product ook gebruik van itereren. Daarom gaan wij snel van start en stuiven we snel op de finish af. Dit doen wij door middel van het maken van verschillende samples. Hierdoor kunnen we snel inspelen op veranderingen en nieuwe ontwikkelingen.
De uitdagingen van een iteratief proces
Een iteratief proces heeft niet alleen veel voordelen, maar komt helaas ook met enkele uitdagingen:
- Risico op een scope creep: Doordat het product tijdens een iteratief ontwerpproces continu aangepast wordt, bestaat er het risico dat het eindproduct er anders uit gaat zien dan het oorspronkelijke beeld.
- Complexiteit: Tijdens het iteratief proces zullen meerdere iteraties gemaakt worden. Voor al deze iteraties zul je de feedback en updates bij moeten houden. Hoe meer iteraties dit zijn, des te complexer het wordt om alles overzichtelijk bij te houden.
- Vage tijdlijnen: Bij een iteratieve productontwikkeling bestaat het risico dat de tijdlijn niet duidelijk gedefinieerd is. Dit komt doordat iteraties worden gemaakt, getest en herzien tot het resultaat waar iedereen tevreden mee is.
Gelukkig kun je de meeste van deze uitdagingen aanpakken door vooraf een duidelijk doel op te stellen en heldere communicatie te hanteren. In onze werkwijze maken we hier ook gebruik van. Zo beginnen we bij het definiëren van de uitgangspositie en het doel. Tijdens het gehele proces onderhouden we ook nauw contact met jou.
Het iteratief proces bij Beeliners
Tijdens de ontwikkeling van jouw product maken wij gebruik van een combinatie van het iteratief ontwerpproces en incrementeel ontwerpen. Bij het iteratief proces doorlopen wij de volgende stappen:
- Het definiëren van de showstoppers: Met het allereerste concept, bij ons de A-sample, gaan we op zoek naar de showstoppers. Dit is hetgeen dat de verdere vooruitgang van jouw product verhindert.
- Oplossen van de showstoppers: Door te weten wat de showstoppers zijn kunnen we deze oplossen. Het doel is om alle vraagtekens om te zetten naar uitroeptekens.
- Zorgen voor een plan B: Vervolgens kunnen we een planbaar project definiëren. Hierbij zorgen we ook voor een plan B, oftewel een alternatief plan als het originele plan anders uitpakt dan vooraf gedacht.
- Snelle prototypes: Wanneer het plan helder is gaan we aan de slag om zo snel mogelijke tastbare prototypes te maken. Deze prototypes laten we aan jou zien. Aan de hand van jouw feedback passen we de prototypes aan totdat deze geheel naar wens is.
- Testen met gebruikers: Zodra de prototypes geheel naar wens zijn, kunnen deze getest worden bij gebruikers. Hierbij wordt er gekeken naar hoe zij het product gebruiken en wat ze van de materialen vinden. Aan de hand van hun feedback wordt het prototype verder bijgesteld.
De laatste stap betekent nog niet het eindpunt. We blijven het iteratieve proces namelijk herhalen om B-, C- en D-samples te maken waarbij de prototypes gebaseerd zijn op eerdere resultaten. Zo komen we uiteindelijk tot een volwaardig eindproduct.
Contact opnemen
Also interesting
-
Ik heb een nieuw product idee, wat nu?
Na een lange werkdag ben je onderweg naar huis. Tijdens de reis heb je tijd om wat na te denken en ineens komt er iets in je op: een briljant idee voor een nieuw product! Het liefst maak je het meteen die avond nog realiteit. Het proces van idee naar… Read More