Een goede beveiliging van jouw applicaties en software is van groot belang om datalekken en inbreuk te voorkomen. Wist je dat veel mensen, maar ook bedrijven, er gemakshalve voor kiezen om overal hetzelfde wachtwoord voor te gebruiken? Een risicovolle keuze, want een hacker heeft direct toegang tot al jouw accounts en apparaten. De oplossing? Het gebruiken van twee factoren om in te kunnen loggen (2FA).
Door gebruik te maken van een twee factoren inlog maak je het hackers een heel stuk lastiger om toegang tot jouw accounts en apparaten te verkrijgen. In dit blog staan wij stil bij de two factor authentication en leggen we je graag uit wat dit is.
Wil jij innoveren en jouw idee uit laten werken in samenwerking met Beeliners? Wij helpen je graag! Kom eens vrijblijvend langs voor een kopje koffie en we bespreken graag met jou de mogelijkheden.
Het gebrek van standaard authenticatie
De standaard manier van inloggen in een applicatie of bepaalde software is op basis van een gebruikersnaam (of e-mail) en een wachtwoord. Dit brengt direct al risico’s met zich mee. Naast dat er vaak voor meerdere applicaties en software voor dezelfde inloggegevens wordt gekozen, worden deze ook zelden tot nooit aangepast in de loop van de tijd.
Doordat de inloggegevens nauwelijks tot nooit worden aangepast, heeft een hacker ruim de tijd om deze gegevens te achterhalen. Hij kan hier diverse methoden voor gebruiken:
- Brute force. Dit is een methode om het juiste wachtwoord te ‘raden’. De hacker voert domweg alle mogelijke opties in om zo het juiste wachtwoord te achterhalen.
- Phishing. Door middel van een nepwebsite probeert de hacker jouw inloggegevens te achterhalen. Hij heeft hiervoor bestaande software of applicaties nagebouwd.
- Social engineering. Door middel van trucjes probeert de hacker de inloggegevens te achterhalen. Deze spelen in op de nieuwsgierigheid van de mens, het opwekken van medelijden of het bang maken van de gebruiker.
Wat is two factor authentication?
Door een two factor authentication te gebruiken, kies je voor een veiligere manier van inloggen. Om te achterhalen of de daadwerkelijke eigenaar van het account wil inloggen, wordt er gebruik gemaakt van twee factoren die samen jouw identiteit bevestigen. Dit betekent dat je naast het invoeren van jouw gebruikersnaam en wachtwoord, ook een tweede factor nodig hebt. Deze tweede factor kan op verschillende manieren worden vormgegeven:
- Een sms met een code die naar jouw smartphone wordt verstuurd.
- Een vingerafdruk.
- Een melding die je op jouw smartphone moet accepteren.
- Gezichtsherkenning.
- Via een authenticator app.
Het voordeel van two factor authentication
Door middel van two factor authentication neemt de beveiliging van jouw applicaties en software enorm toe. De hacker heeft meer informatie nodig dan alleen jouw wachtwoord en gebruikersnaam. Daarnaast heeft de hacker veel minder tijd om de tweede factor te kunnen raden. Veel van deze factoren veranderen continu of zijn maar een beperkte duur geldig.
Het kan natuurlijk gebeuren dat de hacker toegang heeft tot jouw tweede factor, bijvoorbeeld wanneer hij jouw smartphone heeft gestolen. Echter, doordat het ontbreken van een smartphone sneller opvalt, zal je sneller actie ondernemen om inbreuk in jouw bestanden te voorkomen. Daardoor heeft de hacker alsnog beperkte tijd om de tweede factor te kunnen achterhalen.
Een ander voordeel van 2FA is dat het wachtwoord niet meer continu verandert hoeft te worden om de beveiliging scherp te houden. Natuurlijk moet hier niet te gemakkelijk over gedacht worden. Een eenvoudig wachtwoord voldoet nog altijd onvoldoende en het wachtwoord met enige regelmaat veranderen zorgt voor een extra beveiliging van jouw applicaties en software.
Goed beveiligde innovaties in samenwerking met Beeliners
Heb jij een goed idee voor een product, dienst, proces of technologische innovatie? En wil jij dat jouw idee goed beveiligd wordt tijdens het proces? Kies dan voor een samenwerking met Beeliners. Wij helpen je graag! Kom eens vrijblijvend langs voor een kopje koffie en we bespreken graag met jou de mogelijkheden.